Hoppa till innehåll

Vy-navigering

Evenemang vynavigering

Idag

Fish & Ships – en kulturhistorisk djupdykning i halländska vatten

Hallands Kulturhistoria Museum Fästningen 1, Varberg, Sweden

I Tobias Dahlins filmer och stillbilder från hav och sjö i Halland öppnar sig en outforskad, vacker och förtrollad undervattensvärld i fantastiska färger. I djupet vilar också spåren av faror och hot som vrak efter stormar, nedskräpning och spökfiske. Utställningen berättar även om kulturhistoriska kopplingar mellan hallänningarna och vattnet.

Under ytan

Hallands Konstmusem Tollsgatan 2, Halmstad, Sweden

Under ytan finns det dolda och gömda, något latent som bidar sin tid. Både under vattenytan och i det mänskliga sinnet. Med installationer och videoverk utforskas vårt förhållande till det okända och låter känslan av Under ytan omsluta oss. Medverkande konstnärer: Sebastian Blomqvist, Kristina Frank, Tilda Lovell, Helena Wikström, Anita Wohlén.

På avstånd – Behjat Omer Abdulla

Halmstads konsthall Axel Olsons gata 3, Halmstad

I utställningen På avstånd skildrar konstnären Behjat Omer Abdulla hur krig kan upplevas ur olika perspektiv. Konstnärligt jobbar han med teckning och video. Genom sina bilder skapar och delar Abdulla världar av personliga och kollektiva minnen. Utställningen ger möjlighet för våra egna, subjektiva erfarenheter att gå i dialog med andras.

Vattenreflektioner – Halland 2025: Introduktion och invigning av utställningsåret

Hallands Konstmusem Tollsgatan 2, Halmstad, Sweden

Karin Wettermark Jonsson, förvaltningschef Region Halland, Kultur och skola, invigningstalar och presenterar nätverkstematiken Vattenreflektioner. Havshumaniora och blues för kusten Cecilia Åsberg, professor vid Linköpings universitet och radikal tvärvetare, pratar om havshumaniora som mer-än-mänsklig humaniora i gränssnittet mellan vetenskaper, konster och vad havet kan tänkas tåla. Med historiska, nutida och framtida exempel från västkusten och östkusten… Läs mer »Vattenreflektioner – Halland 2025: Introduktion och invigning av utställningsåret

Seaweed Stories

Varbergs konsthall Engelbrektsgatan 7, Varberg, Sweden

I grupputställningen Seaweed Stories utforskas vegetationen under vattenytan. Genom flera konstnärers möten med alger och sjögräs undersöks mänskliga och mer-än-mänskliga perspektiv på varandet i världen. I akvarellmåleri, skulptur, video och performance söker utställningen bryta upp barriärerna mellan människa och natur, land och hav.

Över haven

Hallands Konstmusem Tollsgatan 2, Halmstad, Sweden

Människor, gods och idéer har långt tillbaka i historien färdats över haven till och från Halland. I utställningen Över haven finns äldre och samtida konstnärers tolkningar av havet, skeppen och dess resor högst närvarande. Men även föremål vars historia sträcker sig långt utanför Hallands gränser.

Till havs – sjökort, navigation och äventyr

Teckningsmuseet Laholm Hästtorget, Laholm, Sweden

Tecknade sjökort ger en glimt av den dolda världen under ytan och visar vägen över haven. Vi bekantar oss med fartyg och navigation och hör berättelser om sjömäns äventyrliga resor mot ständigt nya horisonter. Upptäck en teckningskonst som är vacker, fantasieggande och tekniskt exakt.

Anastasia Savinova, We Swim in One Water / act XXII.

Kungsbacka konsthall Borgmästaregatan 6, Kungsbacka, Sweden

I utställningen We Swim in One Water fokuserar Anastasia Savinova på samhörighet genom vatten på flera nivåer. Hon finner och väver samman industriella och naturliga artefakter som båtar, växter och snäckor. I verken undersöks den intima kopplingen mellan organismer och ekosystemens sårbarhet. Vi är alla en bestående del av något större.

Det svarta guldet blir framtidens mat

Hallands Kulturhistoria Museum Fästningen 1, Varberg, Sweden

Tångodlare Cassandra Köbbel, Ten Island Seafarm, berättar om sitt arbete med att skörda havets bruna guld; tång för hand på paddleboard när havet är som kallast. Carl-Johan Skogh, HDK-Valand, SWEMARC (Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning). Smaka på havet – med utgångspunkt ifrån torkade alger odlade på västkusten bjuds vi in till att tillverka eget tångsalt… Läs mer »Det svarta guldet blir framtidens mat

Okänt hav/Okänt land – Ann-Louise Sandahl

Galleri Hamnmagasinet Sjöallén 6, Varberg, Sweden

Här möter besökaren målningar av en värld i en avlägsen framtid, en värld efter människan där allt har börjat om. Okända landskap, ekosystem och biotoper tar form jämte okända hav, vattendrag, skyar och luftrum.

Tankar kring tång: konst, vetenskap och science fiction

Kulturhuset komedidanten Engelbrektsgatan 7, Varberg, Sweden

Tång har seglat upp som ett spirande ämne inom allt från matlagning, ekologi, kosmetik och konst. Utifrån sina respektive vetenskaper inom marinbiologi och havshumaniora samtalar Ellen Schagerström och Caroline Elgh brett kring förhållandet mellan makroalger och människor. De tar upp historiska perspektiv, diskuterar tokiga missuppfattningar och berättar om hur konst och science fiction samspelar med… Läs mer »Tankar kring tång: konst, vetenskap och science fiction

Ytspänning

Slottkyrkan Tjolöholms slott Tjolöholms byväg 73, Fjärås, Sweden

Tematisk konstfilmsvisning med inramning av konstnärerna Kalle Brolin och Kristina Müntzing. Med vattnet som associativt element sammanfogas en historia genom olika konstvideor i en filmvisning som växer fram via personliga reflektioner och publikinteraktion. Vi letar tillsammans efter en struktur, det som finns under bildens yta. Kristina Müntzing och Kalle Brolin är konstnärer med gemensamma intressen… Läs mer »Ytspänning

Allt är vatten – SUPERFLEX

Halmstads konsthall Axel Olsons gata 3, Halmstad

Konstnärsgruppen SUPERFLEX är inbjudna till Halmstads kommun för att utforska hur den stigande havsnivån påverkar stadsrummet. Arbetet ska resultera i utställningen Allt är vatten på Halmstads konsthall. SUPERFLEX har länge problematiserat samhällsaktuella ämnen i det offentliga rummet. För SUPERFLEX kan den bästa idén komma från en fisk.

Blå berättelser om havet; några idéhistoriska vattenreflektioner

Hallands Konstmusem Tollsgatan 2, Halmstad, Sweden

Vattnet är urhemmet och ursprunget för allt liv på Jorden. Vattnet är vår planetära livmoder. Vi upplever idag en kris i den moderna människans relation till vattnet, avspeglad i utfiskade och förorenade hav, sjöar och vattendrag. Kan äldre tiders berättartraditioner bära på kunskap och frambringa relationsband som hjälper oss läka de sargade kopplingarna till vår… Läs mer »Blå berättelser om havet; några idéhistoriska vattenreflektioner

Isak Eldh och Thomas Laurien – Avskuren tunga Henning Rehnström Ring – Nu brinner mina segel

Kungsbacka konsthall Borgmästaregatan 6, Kungsbacka, Sweden

Installationen Avskuren tunga handlar om ett sargat och försummat vattenlandskap; Viskans mynning i Klosterfjorden. Den återskapar minnet av platsen och är samtidigt en akt av omsorg. Verket Nu brinner mina segel handlar också om minne, samt sorg och förlust. Med hjälp av stenlabyrinten på Onsalahalvön vävs dramatisk historik samman med personlig erfarenhet av trauma. Utställningarna… Läs mer »Isak Eldh och Thomas Laurien – Avskuren tunga Henning Rehnström Ring – Nu brinner mina segel

Finns i sjön – med Smyckoteket

Rian designmuseum Skepparesträtet 2, Falkenberg, Sweden

En gång var pärlor och snäckor självklara material för att tillgodose lusten att smycka sig. För dagens smyckekonstnärer kan formen av vattnets olika skepnader vara lika stor källa till inspiration. I utställningen visas smycken från Smyckoteket på tema vatten. Smyckoteket är Rians smyckeskrin, där alla kostnadsfritt kan låna samtida smyckekonst.

Den blå tråden – Till Amerika

Unnaryds Bonadsmuseum Byvägen 1, Unnaryd, Sweden

Bonadsmuseum lyfter vattnets roll i drömmen om Amerika, både som en barriär och som en förutsättning i hopp om ett bättre liv. Vi får följa en blå tråd av berättelser om de som lämnade och de som blev lämnade. Utställningen är ett samarbete med amerikanska svenskättlingar tillika bonadsmålare.

Expedition konst

Hallands Konstmusem Tollsgatan 2, Halmstad, Sweden

Expedition konst är en samlingsutställning som visar verk av konstnärer som alla deltagit i Polarforskningssekretariatets konstprogram. Däribland Lars Lerin, Eva Lija, Ida Rödén och konstnärsduon Bigert&Bergström. Inom programmet följer konstnärerna med på sekretariatets polarexpeditioner och utforskar kopplingen mellan konst och vetenskap.

Utan vatten inget liv, ingen historia

Tjolöholms slott Tjolöholms Slott, Fjärås, Sweden

Vad händer med Tjolöholms historiska besöksträdgård om vattenförsörjningen försvinner? I samband med att köksträdgården restaureras och genom erfarenheter av vad klimatförändringarnas extremväder kan föra med sig blir behovet av att vara självförsörjande på vatten åter aktuell. Hur såg de gamla dammsystemen ut och hur skulle de kunna uppdateras i förhållande till samtida och framtida behov?

Kust, hav & vatten – Halmstadgruppen med vänner

Mjellby konstmuseum Mjellby Konstmuseum, Halmstad, Sweden

Västkusten med dess speciella ljus och landskap har satt sitt avtryck i mångas måleri. I utställningen Kust, hav & vatten - Halmstadgruppen med vänner möter vi kustlandskapet genom flera konstnärers tolkningar från 1910- fram till 1950-talet.

BIG WATER- Tori Wrånes

Mjellby konstmuseum Mjellby Konstmuseum, Halmstad, Sweden

I Tori Wrånes installation BIG WATER möter vi pälsbeklädda undervattenvarelser som rör sig till havets rytm. Varelserna har flytt från det exploaterade konsumtionssamhället. Istället lever de i en parallell värld där de är frigjorda från konsumtion, könsroller och kroppsfixering.

The Beach – Malin Griffiths

Galleri Hamnmagasinet Sjöallén 6, Varberg, Sweden

En strand är en egen värld. En övergångszon mellan hav och land. Med egna regler och normer existerar den parallellt men separat från andra platser. Här sätts samhällets vanliga regler delvis ur spel, och andra typer av relationer, beteenden och betydelser tillåts träda fram. Emellanåt spolas verkligheter upp från de utanför.

Väsen i vatten: Vad kan folktrons sjörå säga oss om vår relation till vattnet?

Brunnsbacka sågkvarn Brunnsbacka sågkvarn, Unnnaryd, Sweden

Vattnet är urhemmet och ursprunget för allt liv på Jorden. Vattnet är vår planetära livmoder. Vi upplever idag en kris i den moderna människans relation till vattnet, avspeglad i utfiskade och förorenade hav, sjöar och vattendrag. Kan äldre tiders berättartraditioner bära på kunskap och frambringa relationsband som hjälper oss läka de sargade kopplingarna till vår… Läs mer »Väsen i vatten: Vad kan folktrons sjörå säga oss om vår relation till vattnet?

Evenemangs-serie Havsbildning

Havsbildning

Teckningsmuseet Laholm Hästtorget, Laholm, Sweden

Björn Nilsson, marinarkeolog och Adriana Seserin, arkitekt och konstnär, möts i ett samtal om havets bilder. Vad kan havet berätta för oss om vi tar till oss dess kunskap? Vilken slags bilder kan uppstå med havet som medskapare i mötet mellan vetenskap och konst och kan vi genom detta möte göra de långa tidsperspektiven greppbara?… Läs mer »Havsbildning

Evenemangs-serie Havsbildning

Havsbildning

Teckningsmuseet Laholm Hästtorget, Laholm, Sweden

Björn Nilsson, marinarkeolog och Adriana Seserin, arkitekt och konstnär, möts i ett samtal om havets bilder. Vad kan havet berätta för oss om vi tar till oss dess kunskap? Vilken slags bilder kan uppstå med havet som medskapare i mötet mellan vetenskap och konst och kan vi genom detta möte göra de långa tidsperspektiven greppbara?… Läs mer »Havsbildning

Evenemangs-serie Bäckar små

Bäckar små

Äskhults by Äskhultsvägen 70, Fjärås

Upptäck hur vattnets roll har förändrats över tid och hur det fortfarande är en livsviktig resurs för både människor och natur. Guidad vandring genom det kulturhistoriska odlingslandskapet tillsammans med landskapsvårdare från Västkuststiftelsen. Vi utforskar vattnets betydelse genom tiderna och hur det format naturen och människornas liv i området. Efter en paus utforskar vi tillsammans med… Läs mer »Bäckar små

Evenemangs-serie Bäckar små

Bäckar små

Äskhults by Äskhultsvägen 70, Fjärås

Upptäck hur vattnets roll har förändrats över tid och hur det fortfarande är en livsviktig resurs för både människor och natur. Guidad vandring genom det kulturhistoriska odlingslandskapet tillsammans med landskapsvårdare från Västkuststiftelsen. Vi utforskar vattnets betydelse genom tiderna och hur det format naturen och människornas liv i området. Efter en paus utforskar vi tillsammans med… Läs mer »Bäckar små

Vattenbalans

Rian designmuseum Skepparesträtet 2, Falkenberg, Sweden

Samhällets relation till vatten tenderar att utvecklas till en alltmer hotfull situation med succesivt höjda havsvattennivåer samt ökad risk för torka och översvämningar. I utställningen presenteras förslag på hur vi bättre kan samspela med vattnet genom olika lösningar inom arkitektur, planering och landskapsarkitektur. I samarbete med Form/Design Center i Malmö.

Lyssnare

Teckningsmuseet Laholm Hästtorget, Laholm, Sweden

Art Inside Out gästar Teckningsmuseet med en utställning som vuxit fram genom konstnärliga residensvistelser i Laholm. Verken, som alla utgår från Laholm och Lagans specifika naturmiljöer, presenteras i form av teckning, installation, performance och video. Medverkar gör bland andra Christine Ödlund, Pia Rönicke och Johan Tirén

Vattnets perspektiv på kustlandskapet

Rian designmuseum Skepparesträtet 2, Falkenberg, Sweden

Med ett snabbt förändrat klimat, kris för den biologiska mångfalden och ökad stadsutveckling i kustområden kommer de kustområden vi tror oss känna till att förändras i en aldrig tidigare skådad takt. Detta skapar redan nu ett behov av klimatanpassning och omställning. Det finns ett behov av nya landskapspraktiker där vi omprövar vår läsning och förståelse… Läs mer »Vattnets perspektiv på kustlandskapet