Hoppa till innehåll

En konstresa genom Halland

Halland sträcker sig 15 mil längs Kattegatt, från Kungsbacka i norr till Laholm i söder. Däremellan ligger städerna Varberg, Falkenberg och Halmstad. Och Hylte icke att förglömma, 5 mil inåt landet. Vi har sagt det förut, men säger det igen – i Halland är det aldrig långt till en konstupplevelse. Oavsett om du befinner dig på Onsalahalvön, torget i Varberg eller vid Hallandsåsens fot.

Vill ni ge er ut på en dagsutflykt eller flerdagarstripp? Reser ni ett mindre sällskap i bil eller större grupp i buss? För att underlätta planeringen har vi tagit fram förslag på besöksmål och sevärdheter inklusive ungefärlig sträcka däremellan, nu kör vi!

Kungsbacka

Reser ni från Göteborg kan ni inleda konstresan genom Halland med ett besök i Kungsbacka. Mitt i staden ligger Kulturhuset Fyren med bibliotek, teater och Kungsbacka konsthall Här visas tillfälliga utställningar året runt med fokus på samtidskonst och samhällsaktuella ämnen. Från nutid till dåtid är det sedan inte långt. I Fjärås, 2 mil söder om Kungsbacka ligger Tjolöholms slott, nordens främsta Arts & Craftsanläggning, uppfört vid förra sekelskiftet och vars arkitektur och inredning föranledde den unge prästen Gustaf Ankar att säga ”Det var som att träda in i en sagovärld, så fullständigt olikt allt annat jag dittills skådat”.
Körsträcka Kungsbacka Konsthall-Tjolöholms slott: 18 km (ca 20 min resväg)

Varberg

På vägen ner mot Varberg ligger Tofta Konstgalleri som framförallt visar nu levande och aktiva konstnärer i Halland. När ni sedan kommer in i Varberg föreslår vi att ni parkerar på Sjöallén eller i något av stadens parkeringshus. Inne i Varberg tar ni er sedan lätt till fots mellan flera besöksmål – Varbergs Konsthall en trappa upp i Kulturhuset Komedianten och Hamnmagasinet som förutom tillfälliga utställningar i Galleri Hamnmagasinet rymmer silversmedja, glashytta samt keramik- och grafikverkstad. Bakom Hamnmagasinet ståtar Varbergs fästning med Hallands kulturhistoriska museum och på vägen hit passerar man Kallbadhuset, en av stadens mest kända byggnader.
Körsträcka Tjolöholms slott-Tofta Konstgalleri: 40 km (ca 30 min resväg)
Körsträcka Tofta Konstgalleri-Varberg (Sjöallén): 10 km (ca 15 min resväg)

Falkenberg

Istället för motorvägen mellan Varberg och Falkenberg rekommenderar vi att ni kör gamla E6:an, en rofylld kuststräcka som bjuder på vacker utsikt över strandängar och betesmark. Genom Falkenberg rinner Ätran, en av Hallands fyra floder. Och intill Ätran ligger RIAN designmuseum vars utbud främst är inriktat på konsthantverk och design. Falkenberg är också rikt på offentlig konst. Flera av verken kom på plats i samband med skulpturutställningen Sculptura 97
Körsträcka Varberg (Sjöallén)-Falkenberg (Hamngatan/Skepparesträtet): 36 km (ca 25 min resväg)

Halmstad

Fortsätt på gamla E6:an ned till Heberg där ni svänger västerut mot Ugglarp och Steninge. Strax norr om Halmstad ligger Harplinge väderkvarn och Harp Art Lab, en unik miljö för samtida konst, ljud och skulptur. Ytterligare en mil söderut ligger Mjellby Konstmuseum, Halmstadgruppens museum som med sina tillfälliga utställningar bjuder på allt från samtidskonst till modernism, ofta med inriktning mot surrealism. Från Mjellby Konstmuseum styr vi kosan ut mot Hotel Tylösand och Galleri Tres Hombres art som förutom en stort utbud fotografiska verk visar måleri, skulptur och grafik inte bara i en lokal, utan runt om i hela hotellet. På väg in till Halmstad finns möjlighet att besöka två historiska konstnärsmiljöer; Walter Bengtssons Ateljé Bastaskär och Gustaf Skoglunds Galleri Skoglund. Väl inne i Halmstad föreslår vi att ni parkerar på eller i närheten av Axel Olsons gata. Här ligger stadens stadsbibliotek och Halmstads Konsthall där ni kan ta del av samtidskonst av både lokala och nationella konstnärer. Ett stenkast från Halmstads Konsthall ligger Hallands Konstmuseum, länets regionala konstmuseum. Sedan hösten 2016 är Hallands Konstmuseum stängt för om- och tillbyggnad. Det nya museet beräknas stå klart 2019. Den publika delen fortsätter dock med bland annat stadsvandringar och verksamhet på Friluftsmuseet Hallandsgården. Inne i Halmstad kan ni också passa på att ta del av stadens rika utbud av offentlig konst. På er fortsatta väg söderut föreslår vi att ni tar Laholmsvägen ut mot motorvägen och stiftar närmare bekantskap med den framstående konstnären Olle Bærtling vid Halmstad Högskola och Kvarteret Bærtling.
Körsträcka Falkenberg (Hamngatan/Skepparesträtet) – Harplinge: 30 km (ca 30 min resväg)
Körsträcka Harplinge – Mjellby Konstmuseum: 10 km (ca 15 min resväg)
Körsträcka Mjellby Konstmuseum – Galleri Tres Hombres art: 4,5 km (ca 7 min resväg)
Körsträcka Galleri Tres Hombres art – Ateljé Bastaskär: 4,5 km (ca 8 min resväg)
Körsträcka Ateljé Bastaskär – Galleri Gustaf Skoglund: 4,5 km (ca 8 min resväg)
Körsträcka Galleri Gustaf Skoglund – Halmstad (Axel Olsons gata): 6,5 km (ca 10 min resväg)
Körsträcka Halmstad (Axel Olsons gata) – Högskolan/Kvarteret Bærtling: 3 km (ca 5 min resväg)

Laholm

I denna Hallands äldsta stad hittar ni Teckningsmuseet, Nordens enda museum för teckningskonst. Här visas tillfälliga utställningar med nordiska och internationella konstnärer samt verk ur den egna samlingen. I samma byggnad som Teckningsmuseet ligger också Laholms keramikmuseum och inte långt därifrån ligger Stadshusgalleriet. Staden bjuder också på ett rikt utbud offentlig konst. Avrunda sedan ert besök i Laholm med en tur inåt landet till Konsthallen Hishult som visar modern svensk konst.
Körsträcka Halmstad (Kvarteret Bærtling) – Laholm (Hästtorget/Sankt Knuts gränd): 27 km (ca 20 min resväg)
Körsträcka Laholm (Hästtorget/Sankt Knuts gränd) – Konsthallen Hishult: 20 km (ca 25 min resväg)

Hylte

Fortsätt norrut från Hishult mot Unnaryd och Bonadsmuseet. Här visas sydsvenska bonadsmålning från 1700-talet och framåt, folkkonst som fyllt såväl dekorativt som pedagogiskt syfte.
Körsträcka Konsthallen Hishult – Unnaryd (Unnaryds hembygdspark): 68 km (ca 1 tim. resväg)