Hoppa till innehåll

Residensprogram

Inom Konst i Halland arbetar vi med nationella och internationella utbyten, till exempel genom residensprogram där bild- och formkonstnärer, både från Sverige och andra länder, bjuds in till Halland. Programmen förläggs till olika platser, skräddarsys utifrån konstnärens inriktning och sker i samarbete med bland annat kommuner, kulturinstitutioner och föreningsliv.

Helena Wikström, Tallyho, Tallyho – jag har skjutit en dront (från pågående projekt 2023) .
Foto: Peter Sténs

Residens 2023 – Helena Wikström

Genom Konst i Hallands utbytesprogram med Konstkonsulenterna i Västerbotten kom konstnären Helena Wikström under två veckor i september för att bo och arbeta i Halland, med Hallands Konstmuseum i Halmstad som bas. Hon besökte bland annat arkiv, Konstnärernas Kollektivverkstäder i Varberg och Halmstad samt Onsalahalvön med fokus inställt på platsen där Mary Wollstonecraft steg iland 1795. På så vis gavs hon möjlighet att fördjupa sig i hur Halland såg ut förr, och samtidigt hitta nya kopplingar till vår samtid.

Helena är född 1964 i Småland och bosatt i Holmsund, Västerbotten. Hon är utbildad vid Nordiska Konstskolan i Karleby, Finland och har sedan många år ett aktivt konstnärskap i vilket hon arbetar både med egna projekt samt i olika konstellationer med an­dra konstnärer, författare, filmare och musiker. Från att ha arbetat mest med foto och film har Wikström mer och mer övergått till mer skulptu­rala installationer. Hon har ställt ut nationellt och internationellt på bland annat Arbetets Museum i Norrköping, Bildmuseet i Umeå, Galleri Syster i Luleå, LCCA i Riga, Seuol Photo och Galerij Nova i Zagreb. Hennes konst har köpts in av Moderna Museet, Statens konstråd och ett flertal kommuner och landsting samt deltagit i många internationella projekt och residence. Helena sitter med i styrelsen för Galleri Verkligheten i Umeå och arbetar som konstansvarig för Vita kuben på Norrlandsoperan. 

Parallellt åkte Konst i Hallands vistelsestipendiat Tove Möller till Ricklundgården i Saxnäs.
Läs mer