Mode: Yta med djup – Utställningar 2021

Under 2021 – på tretton platser och under olika utställningsperioder – utforskas mode i Halland. Mode ställs ut som kläder, textilkonst, fotografi, teckning, keramik och kulturhistoria; som dåtid och nutid; som svenskt och internationellt. De olika platserna utgår från sina respektive uppdrag och olika specialkompetenser, men möts i ett gemensamt intresse för mode.

Tjolöholms slott
Queen Victoria – Dressed to Rule an Empire
20 februari – 30 december
Storslaget kungligt 1800-talsmode visas på Tjolöholms Slott 2021. Följ med på en odyssé genom det viktorianska Storbritannien, från krinolin till kröningsdräkt. Drottning Victoria och hennes prins Albert skildras från majestätiska festligheter till familjens privata sfär, parallellt med historien om Tjolöholmsfamiljen Dicksons resa från Storbritannien till Göteborg.

Maja Gunn, utan titel

Kungsbacka konsthall
Maja Gunn – Konstruerad detalj
27 mars – 30 maj
Utställningen Konstruerad detalj tar sin utgångspunkt i textila konstruktioner, detaljer av kläder, och hur dessa gestaltar kropp och definierar och befäster kön och könstillhörighet. Utställningen rymmer textila installationer, objekt och måleri. Maja Gunn är professor på HDK-Valand och arbetar gränsöverskridande med konst, konsthantverk och design, med särskilt intresse för konstnärlig gestaltning av kroppsliga erfarenheter av kläder i relation till genus och sexualitet.

Varbergs konsthall
Diana Orving – Närmanden
22 maj – 29 augusti
Genom textila verk och storskaliga svävande skulpturer skapar modedesignern och textilkonstnären Diana Orving en suggestiv koreografi. Inspirerad av mötet mellan dans och mode förmedlas en känsla av rörelse och kropp, där även verkens materialitet spelar en viktig roll.

Caroline Bonaldi, Generationer

Galleri Hamnmagasinet
Caroline Bonaldi  – Provrum
6 juni – 22 augusti
Separatutställningen med Caroline Bonaldi rymmer teckningar och skulpturala verk som tillsammans kan ses som ett kollage kring vad ett plagg och en kostym kan berätta. Genom humor och en lek med tid undersöks och ifrågasätts de normer och sociala spelregler vi förhåller oss till i vardagen.

Hallands kulturhistoriska museum
Haute Papier – Bea Szenfeld, Stina Wirsén
8 maj – 26 september
I rikssalen visas Bea Szenfelds spektakulära tredimensionella pappersplagg och Stina Wirséns lustfyllda bildvärld i akvarell och bläck på papper. I gränslandet mellan konst och mode möts de båda konstnärerna i en ömsesidig förkärlek för det analoga, för handens arbete och för det gemensamma arbetsmaterialet, pappret. De rör sig fritt i gränslandet mellan design och konst och öppnar upp för nya och mer inkluderande sätt att skapa.

Ulrika Gunnarsdotter, Bakom plattityder och jordgubbar. Foto Mångkulturellt centrum

Falkenbergs hembygdsmuseum
Att konstruera en dräkt
16 juni – 15 augusti
Hantverk, ursprung och tillhörighet är ord som alla förknippas med folkdräkten. Men begreppen ringar också in en uppsättning regler om hur en dräkt får se ut och bäras i förhållande till plats och person. I denna grupputställning, producerad av Rian designmuseum, visas hur dräkten och folkdräkten, tolkas i en ständigt föränderlig värld där gamla regler omprövas och nya tillkommer.

Farvash, Paradox of Logic Gate. Foto Patrik Engström

Rian designmuseum
Att konstruera ett jag

18 september – 21 november
Formandet av en personlig identitet sker genom ständig dialog mellan individen och hennes omgivning. Det är en pågående process, grundad i avvägningen mellan det socialt accepterade och det som sticker ut. Kläder uttrycker på samma gång både en persons individuella särdrag och viljan att ingå i en större gemenskap. I denna grupputställning gestaltas olika aspekter av förhållandet mellan jaget och den klädda kroppen.

Unnaryds Bonadsmuseum
Rock, kjol och hatt – Kläder i bonadsmålningarnas värld
5 juni – 29 augusti
Genom bonadsmålarnas motiv framträder en stiliserad men detaljrik modebild. I utställningen visas motiv från 1700–1900-talen, där inspiration hämtats från den lokala folkdräkten. Särskild fokus är på färg och form, men även på enskilda plagg och accessoarer som rock, kjol och hatt. Genom att lyfta fram modet i bonadsmålningar betraktas både mode som fenomen och bonadsmålningarna som tradition på ett nytt sätt.

Hilda Fürst, Fotpöl

Halmstads konsthall
Hilda Fürst – En pöl av kropp – En ihålig armé
23 juni- 22 augusti
Konstnären Hilda Fürst använder sig av vardagliga föremål, som skor, kläder och möbler. När funktion och ursprunglig innebörd ställs åt sidan växer lekfulla och överraskande skulpturala former fram. Med kroppen som utgångspunkt skapas en installation där maktsymboler förvrängs och deformeras.

Pärlbroderade hängslen, ur samlingen. Foto Hallands Konstmuseum

Hallands Konstmuseum
Vill ha! – Flärdfullt ur samlingen
31 mars – 9 januari 2022
En utställningssal tar form efter en walk-in-closet när vi visar det mest flärdfulla vi hittat i Hallands Konstmuseums samling. Kläder, accessoarer och attiraljer, huvudsakligen från 1900-talets första hälft, som forna hallänningar har använt för att sätta guldkant på tillvaron. Viljan att göra sig fin är en allmänmänsklig drivkraft, då som nu.

Malin Griffiths, Turning Eighteen / Breaking free of the Cells

Modets fotografi – Malin Griffiths, Denise Grünstein, Irving Penn
22 maj – 29 augusti
Tre fotografer och tre unika, konstnärliga insatser som på olika sätt förhåller sig till mode. Malin Griffiths färgstarka fotografier utforskar frågor om identitet, medan Denise Grünsteins suggestiva världar uppvisar referenser till modets alltmer utvidgade estetik. Irving Penns modernistiska och formstarka verk är välkända, men utställningen rymmer också berättelsen om Penns besök i Steninge, Halmstad.

Foto Selma Angel, sent 1800-tal

Friluftsmuseet Hallandsgården
Den moderna hallänningens födelse
6 juni – 15 augusti
På bara en mansålder genomgick Sverige en radikal förändring – från att för tvåhundra år sedan ha varit ett av de fattigaste länderna i Europa blev landet ett av världens mest välmående. Utvecklingen från bondesamhälle till modern nation avspeglades inte minst i befolkningens skiftande relation till kläder och mode. Förändringen sammanföll med fotografiets utveckling, och i denna utställning visas exempel från halländska fotografer i ateljé och i miljö.

Teckningsmuseet i Laholm
Josefin Lindskog – Ser du mig nu
27 mars–30 maj
I Josefin Lindskogs utställning möts vi av stora blyertsteckningar och skulpturala objekt. Med en självbiografisk utgångspunkt tecknar hon kroppar som delvis är dolda av tyger. Lindskog arbetar med kläder i skulpturala objekt, i väggfasta verk och installationer, som ett sätt att bearbeta frågor om kaos, kontroll, moderskap och makt.

Gestaltningar av sin tid – svensk modeteckning 1920–2020
19 juni–26 september
Teckningsmuseet bjuder på en fashionabel resa genom den svenska modeteckningens historia från 1920 fram till i dag. Med fördjupande texter, originalteckningar och trycksaker bjuds det på historia, estetik och tidsanda, det banbrytande och det vardagliga, i ett samlat grepp om den svenska modeteckningen.

Eva Bengtsson, UNIK MIX. Foto Konsthallen Hishult. © Eva Bengtsson / Bildupphovsrätt (2021)

Konsthallen Hishult
Krukan som kropp på Catwalken
Eva Bengtsson  Keramisk form & måleri
3 juli – 15 augusti
”Det vindlar när jag funderar på hur jag ska ge uttryck åt mitt arbete, mitt liv egentligen. Eller…. Illustrationen av mitt liv. Perspektivförskjutningar. Symbios. Ljus och mörker. Slitsamt arbete och lyckliga euforiska stunder. Passion och leda. Självförtroende och oro. Överlevnad och konstnärlig ambition. Experimentella ”resor” och funderingar. Hur ger man uttryck åt allt detta?”

Skriv något och tryck på enter.