Hoppa till innehåll

Pascal Lemoine (2017)

Under 2017 samarbetade vi med Varbergs kommun kring en Artist in Residence satsning i Hamnmagasinet med fokus på glas. Genom residenset ville vi lyfta glas som konstform i Halland. Inbjuden residenskonstnär var Pascal Lemoine (Frankrike) som vistades i Varberg under maj månad. Residenset skedde i nära samarbete med glashyttan Glasverk och Varbergs Konstnärsförening.

I anslutning till residenset bjöds också elever från Ljud- och bildskolan i Varberg in hyttan. Här fick de under ledning av Pascal Lemone och Katarina Löfström lära sig mer om glas och själva prova på att blåsa, blästra, putsa och gravera. Deras arbeten visades sedan på Evenemangsplatsen i Kulturhuset Komedianten.

Under sommaren ställde Pascal Lemoine ut på Galleri Hamnmagasinet  tillsammans med ett urval inbjudna halländska glaskonstnärer som samtliga är eller varit knutna till Glasverk; Katarina Löfström, Kajsa Bäckström, Mikaela Turkot, Michael Ahlefeldt-Laurvig och Bevan Taka. Utställningen Samklang visades 6/6 – 20/8 2017. De medverkande konstnärerna deltog också i en MasterClass under ledning av Pascal.

I anslutning till sommarfestivalen Hallifornia i Varberg arrangerade Konst i Halland i samarbete med Science Safari också aktiviteter på tema glas.