Hoppa till innehåll

Christel Pilkær Thomsen (2021)

Fotokonstnären Christel Pilkær Thomsen kom till Halland som vistelsestipendiat. Verket till höger är ett collage ur hennes serie TOMRUM. © Copyright Christel Pilkaer Thomsen

Mellan den 1–20 september 2021 kom den danska fotokonstnären Christel Pilkær Thomsen till Halland, med Varberg som bas. Värd för vistelsen var Konst i Halland och Konstnärernas Kollektivverkstad Varberg i samarbete med Varbergs kommun.

Christels arbeten fokuserar bland annat kring ämnen som minne, identitet, mytologi blandat med samtida sociala och politiska frågeställningar. Hon blandar traditionellt fotografi med alternativa och abstrakta fotografiska processer och tekniker. Under vistelsen i Halland utforskade hon bland annat kulturhistoriska platser och vidareutvecklade idéer inför den kommande vandringsutställningen TOMRUM, planerad att visas i Broby, Faaborg-Midtfyns kommun i mitten av 2022.

Läs mer om Christel Pilkær Thomsen

Christel Pilkær Thomsens besök i Halland skedde inom ett utbytesprogram där den varbergsbaserade konstnären Susanne Westerberg parallellt åkte till Danmark för en tio dagar lång vistelse på Godsbanen i centrala Århus, följt av tio dagar i Viborg vid Riddergade AIR. Aarhus Billedkunstcenter (Aabkc) var värd för vistelsen som genomfördes i samarbete med Viborgs konsthall och med stöd av Fondet for Dansk-Svensk Samarbejde, Region Midtjylland och Billedkunstnernes Forbund’s fund. Susanne tilldelades ett av Konst i Hallands två vistelsestipendier 2021.