Hoppa till innehåll

Ángel Ramírez (2013)

I oktober 2013 förvandlades Konsthallen/Hamnmagasinet i Varberg till Artist in residence för första gången. Ángel Ramírez, en av Kubas mest framstående samtidskonstnärer, invigde residenset. Ángel Ramírez har ett särpräglat berättande konstnärligt uttryck. Med humor, värme, nyfikenhet och skärpa kommenterar han det dagliga livet och situationen på Kuba. Han är målare, grafiker och skulptör och blandar ofta teknikerna i ett och samma verk. I Konsthallen/Hamnmagasinet arbetade han med en träskulptur som han lämnade kvar i Varberg när Artist in residence-veckorna var över. Skulpturen står nu placerad på Kulturhuset Komedianten.

Så här skrev Ángel Ramírez om sin utställning:
Gatorna i städerna på Kuba är fulla av försäljare. Alla har sina egna rytmiska utrop för vad de köper eller säljer. “Vi köper vilken liten guldbit som helst” är ett av de rop som oftast hörs från ena änden av ön till den andra. Guld har haft ett stabilt bytesvärde genom historien. Guld handlas på gatan världen över. “Vilken liten guldbit som helst” fångar kärnan i mänskliga relationer genom alla tider. Allt av värde kan förvandlas till en vara: det kan förstås vara guld, det kan också vara ett träd, ett barns liv, en livsviktig kroppsdel, olja, makt. Allt – och mer och mer av det vi värdesätter – blir en handelsvara.

För Ángel, född och uppvuxen i Utopia, är denna sanning ännu en anledning att skapa konst. Ángel Ramírez började sin konstnärliga bana som grafiker. Redan då blandade han tekniker, gick utanför ramarna och arbetade med den tvådimensionella pappersbaserade konsten i alla dimensioner. När han 1982 avslutade sina studier på konsthögskolan i Havanna hade han gjort sig känd för att ha förnyat den grafiska konsten. Han har fått priser på flera grafikbiennaler i Latinamerika. Han arbetar ännu med grafik, främst litografi, men framför allt med måleri och skulptur. Varje bild och objekt rymmer en berättelse och en intelligent kommentar till den kubanska samtiden. Ángel Ramírez signum är medeltida och bibliska figurer som ofta samsas med upphittade ting från gatan. Ángel Ramírez återanvänder – döda medeltida konstnärers uttryck, skräp och bortkastade saker och även samtida konstnärers uttryck. I den grafiska serien ”Dando y dando” gör han fyrhändiga bilder; han väljer konstnärer vars uttryck han uppskattar och bjuder in dem till ett gemensamt skapande. Ramírez svarar på den andres uttryck med en skäggprydd kung, som symbol för makten. Han har samarbetat med konstnärer i Europa – bland annat Sverige och Finland – Asien, Nord- och Sydamerika. Under Artist in residence-perioden bjöd han in Nina Bondeson, en välkänd bildberättare liksom Ángel Ramírez själv. Tillsammans höll de ett offentligt konstnärssamtal i Konsthallen/Hamnmagasinet.

Ángel Ramírez är född 1954. Han har haft separatutställningar och deltagit i samlingsutställningar runt om i världen och hans verk finns hos samlare och museer i en stor del av världen.
Ángel Ramírez hemsida

Artist in residence i Hamnmagasinet är ett samarbete mellan Konst i Halland/Hallands Konstmuseum, Kultur i Halland/Region Halland, Kultur & Fritid, Varbergs kommun och Varbergs konstnärsföreni