Hoppa till innehåll

Snöstjärnor och tångruskor – bakgrunden

Förra våren fick vi ett långväga finbesök till Halmstad. Då kom nämligen våra vänner från Saxnäs hit, Tina Larsson och Malin Lindström som bor och arbetar i Saxnäs som ligger i Vilhelmina kommun. Det är i landskapet Lappland och hör till Region Västerbotten. Tina och Malin arbetar med konstnärshemmet Ricklundgården och dit har vi på Konst i Halland sedan många år tillbaka skickat halländska konstnärer som har fått inspireras av fjällmiljön.

Vi hade bara sett varandra i små bildrutor på datorn, så det var väldigt roligt att nu få ses på riktigt. Tina och Malin hade särskilt bett om att få besöka en strand, så en blåsig, men solig dag tog vi med dem till Västra stranden i Halmstad. Efter ett fullspäckat program i Halland skildes vi åt, men då hade vi redan bestämt att ses igen.

Så lite senare, frampå hösten förra året åkte vi norrut. Det är nästan 100 mil mellan Halmstad och Saxnäs fågelvägen och det tog sin tid, först med tåg till Göteborg, sedan nattåg till Östersund och slutligen buss till Vilhelmina. Där blev vi upphämtade i bil och fortsatte i drygt en timme innan vi kom fram till Saxnäs.

Där fick vi uppleva den vackra naturen, med Marsfjället som speglade sig i Kultsjön och alla lövträden som brann i gult, orange och rött. Renar som betade på Stekenjokk och den samiska kyrkbyn Fatmomakke.

Utöver ett utbyte där en konstnär från Halland får åka till Saxnäs och en från Västerbotten får åka till Halland kände vi att vi ville föra samman skolor från de båda landsändarna.

Det gör vi nu! I projektet ”Snöstjärnor och tångruskor” förenas Saxnäs fjällskola med femmorna på Solbackeskolan i Halmstad och Veingeskolan i Laholms kommun.

Rent konkret drog det hela igång de senaste veckorna med att eleverna gav sig ut i sin närmiljö för att samla naturmaterial. En eller annan tångruska, snäckor, vass och annat smått och gott skickas strax från Halland till Lappland. Och vad kommer tillbaka? Vad är typiskt för fjällmiljön som omger Saxnässkolan? Det får vi snart se.

Och hur ska materialet användas? Det hoppas vi kunna visa i den här bloggen, där elever, lärare, och ett eller annat djur, från både söder och norr, kommer att bidra.

/Lotta Sandberg, konstpedagog Konst i Halland/Hallands Konstmuseum