Hoppa till innehåll

Tidigare konstnärsträffar

2023

Foto: Petra Bindel

Jenny Nordberg berättar om sitt arbete

Jenny Nordberg (f. 1978) är industridesigner och grundare av SPOK. I hennes egen verksamhet arbetar hon med tvärvetenskapliga metoder för att skapa förutsättningar för ett nytt slags designpraktik. Ofta undersöker hon möjligheten av att skapa alternativ till de gängse modellerna för massproduktion och långväga transporter av material och varor. Återkommande i hennes arbete har varit en fascination för slumpen som konstnärligt element. Träffen är på Hallands Konstmuseum i Halmstad, där Jenny Nordberg ledde arbetet med den konstnärliga gestaltningen av hörsalen inför museets återinvigning 2019.

SPOK, Samtida produktion och konsumtion, är en nationell plattform som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter där formgivare kan söka nya material och samarbetspartner. Utöver att kartlägga och lista tillverkare i regionen arbetar SPOK Halland med att utveckla ett regionalt formgivar- och designnätverk genom att arrangera olika nätverksträffar, föreläsningar, inspirationsresor och panelsamtal.

Konstnärsträffen sker i samarbete med SPOK Halland.

Detalj av en installation för Textilmuseet i Borås. Foto: Vidar Hertov

Konst som rör sig

Välkommen på en praktisk inspirationsworkshop med Vidar Hertov på Specialmakarna.

Specialmakarna är en kreativ produktionsstudio med fokus på design och digitala 3D-tekniker, men med rötterna i traditionellt hantverk. De formger och konstruerar prototyper, utställningsteknik och speciallösningar för museer, konsthallar och konstnärer samt andra typer av företag och organisationer. Kvällen bjuder på följande:

Konst som rör sig – en praktisk föreläsning om hur man kan få saker att röra på sig.
Laboration – cirkulär rörelse blir linjär.
Problemlösning – om du har ett problem eller en fråga så finns det möjlighet till konsultation och kanske till och med en lösning.

Konstnärsträffen sker i samarbete med Specialmakarna.

2022

Sabine Wedege, Still Life in Crop Circle, 2021, Kunsthal Aarhus, DK. Foto: Mikkel Høgh Kaldal

Hitta och samla material

Välkommen på workshop och konstnärssamtal med Sabine Wedege, Konst i Hallands residenskonstnär 2022.

Workshopen och konstnärssamtalet kommer att handla om material, konstnärlig produktion, hållbarhet och tillgång. Hur en kan arbeta med material vi har omkring oss i ett konstnärligt arbete. Vad är möjligt att använda? Vad är prisvärt och vad kan skada oss och miljön? I slutet av workshopen skapar vi egna arkiv med materialregister. Ta med en låda i kartong, en skokartong eller liknande.

Sabine Wedege är konstnär från Århus i Danmark utbildad bland annat vid den Jyske Kunstakademi och University of Arts i Belgrad. Hon arbetar framförallt med skulptur men också med text, video och ljud. I sitt arbete sätter hon samman olika material och referenser för att skapa nya associationer. Praktiken omfattar berättelser som sträcker sig från historia, hedendom, traditioner, intersektionell feminism, rasism, konsumtion, ekologi och mönster.

Konstnärsträffen sker i samarbete med Konstnärerna kollektivverkstad (KKV), Varberg.

Pigment och bindemedel från naturen

Välkommen på en spännande materialworkshop tillsammans med brittisk-svenska konstnären Sigrid Holmwood, även känd som personan ”the peasant painter”.

Workshopen äger rum på Teckningsmuseet Laholm och vänder sig till konstnärer, konstpedagoger och konststuderande. Under kvällen visar Sigrid olika konstnärsmaterial för måleri och teckning som inte är baserade på petroleum. Bland annat bindemedel av äggtempera, kasein och sojamjölk som vi provar med olika jordpigment på papper och tyg. Hon kommer också visa exempel på hur man framställer pigment från växter.

Sigrid Holmwood forskar kring framställning av färger från växter och de koloniala aspekter som kan kopplas till detta. Hon framhåller hur förtryck av både ursprungsbefolkning och bönder lett till en förlust av kunskaper, inte minst om växter och dess egenskaper. Här kan även paralleller dras till den historiska häxjakten som delvis grundade sig i ett fördömande av viss kunskap, exempelvis kring växters läkande kraft. Holmwood för kunskapen om växternas funktioner och användningsområden vidare och använder den även praktiskt i sitt arbete vid framställningen av sina målningar och tygtryck.

Sigrid Holmwood har en doktorsexamen i konst från Goldsmiths College, London (2021), en MA i måleri från Royal College of Art, London (2002) och en BFA från Ruskin School of Art, Oxford (2000). Hon är representerad i samlingarna vid Saatchi Gallery, Statens konstråd, Moderna Museet och Hallands Konstmuseum.

Konstnärsträffen sker i samarbete med Teckningsmuseet i Laholm.

Tarik Kiswanson, Nest, 2020. Foto: Vinciane Lebrun

Tarik Kiswanson – digital presentation av utställningen Nest

Välkommen till en digital träff med konstnären Tarik Kiswanson, just nu aktuell med utställningen Nest på Hallands Konstmuseum som visas till och med 1 maj.

Tarik Kiswanson är född och uppvuxen i Halmstad, där hans palestinska familj hamnade på flykt från sitt hemland. Han är utbildad på Saint Martins i London och Ecole des Beaux Arts i Paris, där han numera också är bosatt. Tariks dubbla kulturella arv löper som en röd tråd genom konstnärskapet och tar sig uttryck i form av skulpturer, poesi, performance- och videoverk. I utställningen på Hallands Konstmuseum har han bland annat låtit österländska och svenska textila mönster inspirera till nya verk. Vid konstnärsträffen kommer Tarik via länk från Paris, presentera ett urval verk och berätta om sitt konstnärskap.

Workshop med Svenska Station på KKV i Varberg

Fredrik och Lina Borghardt driver formstudion Svenska Station med säte i Frillesås. Paret har lång erfarenhet av trä- och textilformgivning. Lina är utbildad vid textilhögskolan i Borås och har arbetat med det mesta inom branschen, från produktutveckling till design och grafisk form. Fredrik är träslöjdslärare med erfarenhet av byggnadsvård, möbelformgivning och hantverk. Med utgångspunkt i modern design utforskar och kombinerar de traditionellt hantverk med konstnärligt uttryck, till exempel genom träsnitt och tryck.

Under träffen gör vi träsnitt och provar på olika trycktekniker. Med erfarenhet av olika trätekniker bjuder duon på inspiration och tips. Det kanske blir en stämpel, ett mönster eller varför inte ett enkelt självporträtt? Det spelar ingen roll om du provat tidigare eller om det är första gången, alla är lika välkomna!

Konstnärsträffen sker i samarbete med Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV) i Varberg.

2021

Ur Kenneth Kvarnströms föreställning Sofa(r), 2013. Teckning Kenneth Kvarnström

Teckna rörelse

Välkommen till en spännande konstnärsträff som går i dansens och rörelsens tecken. Koreografen Kenneth Kvarnström och fyra dansare är mitt i skapandeprocessen av ett nytt dansverk med titeln pianotopografier, som får sin urpremiär i Falkenberg i januari. Danskonstnärerna tillbringar en vecka i Falkenberg med repetitioner. Du bjuds in att ta del av deras process samtidigt som du tecknar.

Träffen äger rum på Falkhallen i Falkenberg och vänder sig till professionella bild- och formkonstnärer. Som introduktion berättar Kenneth Kvarnström om sin arbetsmetod. Dansarna arbetar med upprepning, förskjutning och utveckling av olika rörelsesekvenser. Någon gång under kvällen tar vi en paus och möts över en fika. Du tar med eget papper och arbetsmaterial. Du kan använda blyerts, kol eller färgkrita. Observera att tusch eller vattenbaserade material inte får användas inne i Falkhallen.

Vi hoppas på ett möte mellan rörelse – i rummet och på papper, som kan leda till ett intressant utbyte mellan de två konstformerna.

Medverkande: Kenneth Kvarnström är en av Nordens främsta och mest välkända koreografer inom samtida dans. Hans verk har spelats på de flesta stora scenkonsthus i Norden och även internationellt i Europa, USA och Australien. Han har också varit chef för Dansen Hus och danschef på KulturhusetStadsteatern i Stockholm. Dansare: Anton Borgström, Matthew Branham, Ida Holmlund, Ole Kristian Tangen som alla har en bred erfarenhet inom den samtida dansen. De har alla tidigare gästat Halland i olika föreställningar, bland annat med Skånes Dansteater, Andersson Dance, zero visibilty corp.

Arrangemanget sker i samarbete mellan Rum för Dans och Konst i Halland.

Drawing party på Teckningsmuseet – för konstnärer, konstpedagoger och konststuderande

Välkommen på en spännande teckningsworkshop tillsammans med de kanadensiska konstnärerna Matt Shane och Jim Holyoak, aktuella på Teckningsmuseet med utställningen Walloways samt i ett residensprojekt i samarbete med Konst i Halland.

Workshopen äger rum på Teckningsmuseet och vänder sig till konstnärer, konstpedagoger och konststuderande. Matt Shane befinner sig på Teckningsmuseet i Laholm och Jim Holyoak är med via länk från British Colombia. Tillsammans bjuder konstnärerna på ett antal lekfulla teckningsövningar hämtade ur deras långa erfarenhet av tecknande och gemensamt skapande. Du kan förvänta dig en kväll med spännande uppgifter och kreativt skapande.

Matt och Jim har vid sidan av sina egna konstnärskap skapat konst tillsammans i över 20 års tid. I Matt och Jims konst möter vi enorma organiska teckningar från golv till tak med en stark naturkänsla, landskap där den vilda naturen smälter samman med människans delvis sönderfallande skapelser och där djur och väsen av verklig och imaginär karaktär har sin boning.

Matt Shane, född 1981 i Vancouver, arbetar som konstnär och lärare i teckning och måleri i Montréal i provinsen Québec. Han målar och tecknar och arbetar ofta med teman där civilisationen smälter samman med och bryts ned av den vilda naturen.
Jim Holyoak föddes 1978 i USA men växte upp i den lilla staden Aldergrove i Kanada. Han är verksam som konstnär och författare med bas i provinsen British Columbia. Jim arbetar huvudsakligen med teckning med teman som kretsar kring den vilda naturen och dess varelser och väsen, verkliga och imaginära.

Vill du medverka på distans, eller mer än en gång?
Workshopen ges även digitalt den 9 oktober kl 16-19 (2021).

Ateljébesök jorden runt!

Genom åren har Konst i Halland i samarbete med de halländska kommunerna haft flera residenskonstnärer på besök i Halland. I vår besöker vi några av dem på hemmaplan. Genom en digital direktsändning reser vi till Finland, Japan, Taiwan och Frankrike för att stiga in på respektive konstnärs arbetsplats. Vi får en unik inblick i deras skapandeprocess och eventuellt pågående arbete. Vid besöket finns också chans att ställa frågor. Har till exempel vistelsen i Halland satt några spår i det fortsatta arbetet, och hur har det fungerat för konstnärer i respektive land under pandemin?

Ateljébesök hos Naomi Okubo i Tokyo, Japan
Tid: söndagen den 14 februari kl. 13-14 (2021)

Naomi Okubo var residenskonstnär i Varberg hösten 2014. Under sin vistelse arbetade hon i öppen ateljé på Konsthallen Hamnmagasinet (numera Galleri Hamnmagasinet) där hon bland annat förberedde en utställning. Hon höll också i workshops och gjorde studiebesök på flera konstinstitutioner i Halland.
Läs mer om Naomi Okubos vistelse i Halland

Ateljébesök hos Miia Kettunen i Rovaniemi, Finland
Tid: torsdagen den 18 februari kl. 18-19 (2021)

Under 2019 samarbetade Konst i Halland med KulttuuriKauppila Art Centre i norra Finland i utbytesprogrammet Fresh Forest Air. Projektet syftade till att lyfta fram skogen – en mångfacetterad miljö och källa till såväl hårt arbete som avkoppling, enskildhet och gemenskap, det vilda och tuktade – och skedde i samarbete mellan konstnären och det lokala samhället. Via utbytesprogrammet fick Halland hösten 2019 besök av den finska konstnären och kostymdesignern Miia Kettunen. Med Hylte som bas utforskade och skapade hon kring de upplevelser skogen ger.
Läs mer om Miia Kettunens vistelse i Halland

Ateljébesök hos Pascal Lemoine i Chavagnes les eaux, Terranjou, Frankrike
Tid: torsdagen den 4 mars kl. 18-19 (2021)

Pascal Lemoine från Frankrike vistades i Varberg i maj 2017. Residenset skedde i nära samarbete med glashyttan Glasverk och Varbergs Konstnärsförening. Under sommaren ställde Pascal Lemoine ut på Galleri Hamnmagasinet tillsammans med ett urval inbjudna halländska glaskonstnärer.
Läs mer om Pascal Lemoines vistelse i Halland

Ateljébesök hos Hang Li i Taipei, Taiwan
Tid: söndagen den 7 mars kl. 13-14 (2021)

I oktober 2018 kom konstnären/designern Hang Li till Halmstad för en månadslång vistelse. Under sin tid i Halland hade han sin kreativa bas på FabLab i Halmstad där han utöver sitt eget arbete träffade studenter vid Högskolan i Halmstad, Hallands konstskola samt konstnärer verksamma i Halland. 
Läs mer om Hang Lis vistelse i Halland

2020

Materialinstitutet – digitala föredrag

Kristina Janni Ståhl är bildkonstnär och adjunkt i måleri på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Här driver hon verkstaden Materialinstitutet med undervisning i måleriets material och metoder. Kristina är utbildad på Bildkonstakademin, Konstuniversitetet i Helsingfors, måleriavdelning. Efter magisterexamen 2016 med avgångsutställningen Måleri i dialog med förhistorien på Finlands nationalmuseum har hon bland annat ställt ut på Medelhavsmuseet och Galleri Arnstedt.

Kristina Janni kommer att hålla föredrag vid två tillfällen.

Materialinstitutets historia och samling
Datum: Torsdag 1 oktober kl 17.30-18.30. (2020)
Kungl. Konsthögskolan har en unik samling av äldre pigment och bindemedel med omkring 1500 ämnen, med de äldsta proverna från 1850–90-talet. Kristina kommer att berätta och visa bilder på materialinstitutet där hon också föreläser på plats. 

Färgen Indigo utvunnen ur växten vejde
Datum: Torsdag 22 oktober kl 17.30-19.00. (2020)
Vi får en inblick och en presentation om färgen Indigo, och om dess pigmentframställning direkt från naturen. Vi kommer att få se vilka metoder man använder och hur man framställer pigmentet från färgväxten Vejde som växer vilt i stora delar av Sverige.

Se film med kort presentation av Materialinstitutet

2019

Ur utställningen Gränsland – ur samlingen på Hallands Konstmuseum

Konstnärsträff på Hallands Konstmuseum

I oktober återinvigdes Hallands Konstmuseum efter ett omfattande om- och tillbyggnadsprojekt. I en modern och tillgänglig miljö bjuds här nu på utställningar med Olle Bærtling, Lotta Antonsson och Per Bak Jensen, men också verk ur samlingen. Det nya konstmuseet innefattar även flera konstnärliga gestaltningar, inslag som tillför byggnaden unika kvaliteter. Följ med när museichef Magnus Jensner visar runt i de nya lokalerna och berättar om verksamheten. Vi bjuder på fika i kaféet.

Skapa med ljus

Vill du skaffa dig grundläggande ljuskunskap? Inför ljusfesten i Morup, som i år firar 5-års jubileum,  finns möjlighet att träffa Torbjörn Eliasson, ljusdesigner hos White Arkitekter. Torbjörn anlitas ofta för uppdrag i både privata och offentliga miljöer och har skrivit flera böcker på temat. Under flera år har han också varit involverad i ljusfestivalen ”Lights of Alingsås”.

Kvällens program
18.00 Mingel med kaffe och smörgås
18.30 Presentation av och med Torbjörn Eliasson
20.00 Torbjörn förevisar lite olika armaturer och ljusprinciper live.
Frågor och eftersnack fram till kl 22.00

Datum: tisdag 24/9 (2019) kl 18-22
Plats: Morups prästgård, Askhultsvägen 4, Morup
Samarr. Ljusfest i Morup

Läs mer om Ljusfest i Morup

Miia Kettunens förstudie i maj

Välkommen till skogen

Under 2019 samarbetar Konst i Halland med KulttuuriKauppila Art Centre i norra Finland i utbytesprogrammet Fresh Forest Air. I fokus står skogen och lokalsamhället. Via utbytesprogrammet får Halland besök av den finska konstnären och kostymdesignern Miia Kettunen. Med Hylte som bas planerar hon att under sin vistelse 26/8-22/9 utforska och skapa kring de upplevelser skogen ger. Läs mer om Fresh Forest Air

Välkommen till Mårås naturreservat i Hylte. Här ger vi oss tillsammans med Miia Kettunen samt Andrea Wittmar och Gunilla Kabell från Solsidan Grön Rehab ut på ett skogsbad – en vandring där vi upplever naturen på ett särskilt närvarande sätt. Här ges tillfälle att hitta både inspiration och material. Efter ca 1,5 timma samlas vi i Forum där vi reflekterar kring vår vandring och Miia Kettunen berättar om sitt pågående residensarbete. Under kvällen bjuder vi på kaffe och smörgås.

Datum: tisdag 10/9 (2019) kl 17-20
Plats: Samling vid naturreservatet Mårås, 5 km norr om Hyltebruk mot Landeryd. Eventuell samåkning från busshållplatsen i Hyltebruk kan arrangeras.