Residence 2021

Tidigare residence

Artist in Residence

Inom Konst i Halland arbetar vi med nationella och internationella utbyten, till exempel genom Artist in Residence-program där bild- och formkonstnärer, både från Sverige och andra länder, bjuds in till Halland. Programmen förläggs till olika platser, skräddarsys utifrån konstnärens inriktning och sker i samarbete med bland annat kommuner, kulturinstitutioner och föreningsliv.

Artist in Residence 2021 – Jim Holyoak och Matt Shane

I höst kommer den kanadensiske konstnären Matt Shane till Laholm för att bo och arbeta i drygt två veckor. Hans kollega, Jim Holyoak, kommer att delta digitalt. Residensprojektet är ett samarbete mellan Teckningsmuseet och Konst i Halland.

Matt Shane, född 1981 i Vancouver, arbetar som konstnär och lärare i teckning och måleri i Montréal. Jim Holyoak föddes 1978 i USA men växte upp i den lilla staden Aldergrove i Kanada. I dag är han verksam som konstnär och författare med bas i provinsen British Columbia. Matt och Jim har samarbetat under tjugo års tid och deras verk har ställts ut runt om i världen, nu senast på Midlands Arts Centre i Birmingham, England.

Vad publiken bjuds på den här gången återstår att se. Utställningen är döpt till Walloways. Ett av deras signum är stora teckningsinstallationer som breder ut sig över väggarna. Matt anländer till Laholm i oktober och börjar därefter, tillsammans med Jim på distans, att skapa en delvis platsanpassad utställning som visas på Teckningsmuseet 16 oktober–23 januari 2022. Håll utkik på vår webbsajt efter programpunkter och mer information.

Residenset, inklusive utställningen, skulle egentligen blivit av våren/sommaren 2020, men sköts upp (vid två tillfällen) med anledning av coronapandemin.

PROGRAM

International drawing party
Konstnärsledd digital tecknarworkshop via dator/mobil/Ipad etc, 9 oktober kl 16-19 Läs mer (sv)
Artist-led digital drawing workshop via computer/mobile/Ipad, October 9 at 4-7 pm Read more (eng)

Konstnärsträff – för konstnärer, konstpedagoger och konststuderande
Konstnärsledd tecknarworkshop på Teckningsmuseet i Laholm, 12 oktober kl 17.30-20.30 Läs mer

Fotokonstnären Christel Pilkær Thomsen kommer till Halland som vistelsestipendiat. Verket till höger är ett collage ur hennes serie TOMRUM. © Copyright Christel Pilkaer Thomsen

Artist in Residence 2021 – Christel Pilkær Thomsen

Mellan den 1–20 september kom den danska fotokonstnären Christel Pilkær Thomsen till Halland, med Varberg som bas. Värd för vistelsen var Konst i Halland och Konstnärernas Kollektivverkstad Varberg i samarbete med Varbergs kommun.

Christels arbeten fokuserar bland annat kring ämnen som minne, identitet, mytologi blandat med samtida sociala och politiska frågeställningar. Hon blandar traditionellt fotografi med alternativa och abstrakta fotografiska processer och tekniker. Under vistelsen i Halland utforskade hon bland annat kulturhistoriska platser och vidareutvecklade idéer inför den kommande vandringsutställningen TOMRUM, planerad att visas i Broby, Faaborg-Midtfyns kommun i mitten av 2022.

Läs mer om Christel Pilkær Thomsen

Christel Pilkær Thomsens besök i Halland skedde inom ett utbytesprogram där den varbergsbaserade konstnären Susanne Westerberg parallellt åkte till Danmark för en tio dagar lång vistelse på Godsbanen i centrala Århus, följt av tio dagar i Viborg vid Riddergade AIR. Aarhus Billedkunstcenter (Aabkc) var värd för vistelsen som genomfördes i samarbete med Viborgs konsthall och med stöd av Fondet for Dansk-Svensk Samarbejde, Region Midtjylland och Billedkunstnernes Forbund’s fund. Susanne tilldelades ett av Konst i Hallands två vistelsestipendier 2021.

Läs mer om Konst i Hallands vistelsestipendiater 2021

Skriv något och tryck på enter.