Hoppa till innehåll

Magnus Sjöbleke (2022)

Magnus Sjöbleke, Foto: Privat  Woman with Leaves and Wings, härdplast, 2022.
© Magnus Sjöbleke/Bildupphovsrätt (2023). Foto: Jaroslav Richtr

Konst i Halland bjöd i mars 2022 in bild- och formkonstnärer med anknytning till Halland att ansöka om vistelsestipendium till Århus och Viborg i Danmark (1–20 september). Utifrån de inkomna ansökningarna beslutade juryn att stipendiet tilldelas Magnus Sjöbleke. Vistelsestipendiet genomfördes som ett utbytesprogram med Aarhus Billedkunstcenter (Aabkc).

Magnus Sjöbleke (f 1964) är uppvuxen i Kullavik och idag bosatt och verksam i Halmstad. Magnus är utbildad på Gerlesborgsskolan i Stockholm och KV Konstskola i Göteborg. Han har också en examen i konstvetenskap från Stockholms universitet och är utbildad journalist.

Magnus arbetar främst med skulptur, ljud, måleri, teckning och video men också med performance. I sin konstnärliga praktik kombinerar han gärna dessa tekniker, ofta med fokus på hur ljus, ljud och rörlig bild kan interagera med skulptur. Hans intresse för urbana landskap och ritualer utforskas bland annat i performanceverk som bär inslag av både humor och viss ironi. Berättandet är centralt i hans konstnärskap och karaktären Ruth en ständig följeslagare och ciceron i hans konst. Magnus Sjöbleke ställde senast ut i Leipzig, Tyskland och är representerad i flera offentliga halländska konstsamlingar.

Juryns motivering lyder:  ”Vi tror att vistelsen i Århus/Viborg samt kontakterna med Aarhus Billedkunstcenter och Godsbanen kommer att betyda att Magnus Sjöbleke, genom sitt intresse för dialog och kommunikation, får möjligheter att hitta nya sammanhang. Såväl miljöer som möten tror vi kommer inspirera och berika Sjöblekes fortsatta arbete med performance och tillföra nya perspektiv till hans konstnärskap.

Läs mer om Magnus Sjöbleke

Juryn för stipendiet var Anneli Berglund, biträdande chef Kalmar konstmuseum och bild- och formutvecklare Kalmar län samt representanter från Konst i Halland. Slutgiltigt beslut för vistelsen fattades av värdinstitutionen.

Parallellt med att Magnus Sjöbleke åkte till Århus och Viborg, Danmark kom den danska konstnären Sabine Wedege till Halland, med Varberg som bas. Värd för vistelsen var Konst i Halland och Konstnärernas Kollektivverkstad Varberg i samarbete med Varbergs kommun.