Hoppa till innehåll

Johan Ahlström och Johanna Arvidsson (2017)

I mars 2017 bjöds bild- och formkonstnärer in att ansöka om vistelsestipendium till Centre of Polish Sculpture i Orońsko, Polen 1-30/9 och Kiruna 4-17/12. Utifrån de inkomna ansökningarna beslutade juryn att stipendiet till Polen skulle tilldelas Johan Ahlström och till Kiruna, Johanna Arvidsson.

Johan Ahlström (f 1982) tilldelades stipendiet för ”sitt okonventionella förhållningssätt och experimentella lust för olika material och tekniker. Genom Johan Ahlströms bakgrund både inom konst och arkitektur tror vi att vistelsen i Polen, och de möjligheter som finns på plats i Orońsko att pröva olika tekniker, kan ge stort utbyte och inspirera i konstnärskapet.” Johan Ahlström är uppvuxen i Stockholm och bor i Halmstad sedan 2015. Han har bland annat studerat vid Arkitektprogrammet vid Lunds tekniska Högskola och på Bildkonstakademin i Helsingfors. I sitt konstnärskap har Johan Ahlström de senaste åren arbetat skulpturalt och måleriskt i olika plastmaterial, ofta med landskapsmotiv eller objekt som anspelar på naturen. Tidigare i år medverkade han vid Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong. Just nu arbetar Johan Ahlström som projektledare på Dramalogen i Halmstad där han ansvarar för kurser i arkitektur, konst och illustration. Här har han drivit konstnärliga projekt inriktade mot bland annat skola och nyanlända.

Läs mer om John Ahlström

Johanna Arvidsson (f 1983) tilldelades stipendiet för ”det synliga drivet i sitt konstnärskap. En strävsam ärlighet som vill berätta något betydelsefullt om oss människor. Johanna Arvidssons utforskande förhållningssätt väcker nyfikenhet och vi tror att vistelsen i Kiruna kan ge värdefulla infallsvinklar både i pågående och framtida projekt.” Johanna Arvidsson är uppvuxen i Hyltebruk och numera verksam i Göteborg. Hon är utbildad vid Akademi Valand, Göteborg, där hon tog Masterexamen i Fri konst 2015. Johanna Arvidsson arbetar främst med teckning.

Juryn bestod av Emma Ströde, skulptör, konstnär och verksam som styrelsemedlem på Galleri 54, Göteborg och suppleant i KKV Göteborgs styrelse, samt representanter från Konst i Halland. Slutgiltigt beslut för vistelsen fattades av värdinstitutionen.