Hoppa till innehåll

Konstnärsträffar

Konst i Hallands konstnärsträffar ger dig som bild- och formkonstnär möjlighet att möta kollegor under trevliga former. Konstnärsträffarna innefattar också ett program av något slag, till exempel en gäst som presenterar något spännande och aktuellt inom konstvärlden, ett studiebesök eller en workshop. Konstnärsträffarna är kostnadsfria om inget annat anges.

Konstnärernas Mamma Kollektiv (KMK)

Välkommen till en träff med Konstnärernas Mamma Kollektiv (KMK). Medlemmar från styrelsen kommer och berättar om bakgrunden och verksamheten. Det blir även tid för samtal och erfarenhetsutbyte.

KMK är en förening, ett kollektiv, ett nätverk och en plattform för konstnärer som identifierar sig som mammor – oavsett om formen för mammaskapet är biologiskt, juridiskt eller på annat sätt.

Syftet med KMK är att uppmuntra konstnärer som identifierar sig som mammor att fortsätta sitt konstnärskap. Grunden till detta är dels statistik från Konstnärsnämnden som visar att mammor som är konstnärer i Sverige föder färre barn än genomsnittskvinnan i Sverige, medan konstnärsmannen har fler barn än genomsnittsmannen (Konstnärernas inkomster ur ett jämställdhetsperspektiv, Konstnärsnämnden, 2010). KMK anser att det borde vara förenligt att vara konstnär och identifiera sig som mamma i Sverige 2024, utan att göra avkall på sitt yrke. Men eftersom många konstnärskvinnor avstår barn för karriären eller har svårt att förena familjeliv med konstnärsyrket vet en av egna och kollegors erfarenhet, att behovet av stöd för att klara detta, är stort.
Föreningen, kollektivet, nätverket och plattformen KMK vill uppmuntra varje enskild konstnärs fortsatta arbete på olika sätt, anpassat till vad den individuella konstnären behöver. Genom utställning, ateljésamtal, regelbundna träffar, stöd av kollegor och möjligheter att utbyta erfarenheter erbjuds därför ovanstående utan kostnad via KMK. KMK vill erbjuda en trygg punkt som kollektiv där vi som förening och nätverk stöttar och uppmuntrar.

Datum: tisdagen den 16/4 kl 17.30-20
Plats: Konstnärernas Kollektivverkstad Varberg, Sjöallén 6 i Varberg (samma entré som Galleri Hamnmagasinet, våningsplan tre).
Anmälan:
 Endast föranmälan senast 10/4 till konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se

Kostnadsfritt, begränsat antal platser.
Vi bjuder på fika, meddela eventuell specialkost i anmälan.

Konstnärsträffen sker i samarbete med KKV Varberg.

En dag med indigo 

Välkommen på en praktisk workshop i indigofärgning med Sofia Stawåsen Brokvist

Vi ägnar dagen åt att stifta närmare bekantskap med detta mytomspunna blå pigment som använts i tusentals år. Du kommer få veta mer om både de indigoväxter som pigmentet kommer ifrån och kypfärgning, den speciella teknik som krävs för att kunna färga med indigo. Under dagen får du se hur en sätter en egen indigokyp. Sedan experimenterar vi med olika enkla reservagetekniker för att mönstra tyg och garn. Dessa får du sedan färga i den indigokyp som Sofia har med sig. Det finns även möjlighet att ställa frågor om indigofärgning och odling av indigoväxter. Med dig hem får du recept och sticklingar av japansk indigo om du vill odla själv. Ta gärna med lite tygprover, garn, något klädesplagg eller annat du vill prova att färga. Fungerar bäst på cellulosafibrer som bomull, lin, hampa och viskos. Finns även material på plats.

Sofia Stawåsen Brokvist (eller Sofia Åsktå) har djupdykt i naturlig färgning sedan 2017. Intresset har sedan dess varit passionerat och experimentellt, med utgångspunkt från den stora kunskap om naturlig färgning som redan finns i böcker och på internet. Hon har även lärt sig mycket om färgkemi och naturlig färgning från sin mamma som jobbat med textil och färgning hela livet. Sofia jobbar mest med de klassiska färgämnena som krapp, koschenill, indigo och färgreseda, men även svamp och invasiva växter. När det kommer till indigo jobbar hon helst med naturlig indigo och ingredienser som går att hälla ut i trädgården efteråt. Hon odlar också egna färgväxter i sin trädgård i Vesene. Drömmen är en stor färgväxtträdgård med egenodlad (och -plockad) färg till sina kurser och workshops.
Se mer på instagram: https://www.instagram.com/sofiaaskta

Datum: lördag 8/6 kl 10-15
Plats: Löftadalens Folkhögskola. Utomhus i anslutning till stora bildsalen. Samling vid huvudentrén.
Löftadalens folkhögskola ligger i Åsa, cirka 45 km söder om Göteborg. Hit tar du dig enkelt med både buss och tåg. Närmsta busshållplats heter ”Åsa idrottsplats” och ligger endast ett par minuters promenad bort, och kommer du med tåget går det anslutningsbussar till och från Åsa station, som ligger cirka 3 km från skolan. För aktuella tidtabeller se hallandstrafiken.se eller vasttrafik.se
Väljer du att ta dig hit med egen bil finns det gott om parkeringsmöjligheter på skolområdet.
Anmälan: Endast föranmälan senast 3/6 till konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se

Kostnadsfritt, begränsat antal platser.
Vi bjuder på fika och lunch, meddela eventuell specialkost.

Konstnärsträffen sker i samarbete med Löftadalens Folkhögskola

Läs om tidigare konstnärsträffar