Konstnärsträffar

Konstutbildningar

Konstkurser

Träffar för bild- och formkonstnärer

Konst i Hallands konstnärsträffar ger dig som bild- och formkonstnär möjlighet att möta kollegor under trevliga former. Konstnärsträffarna innefattar också ett program av något slag, till exempel en gäst som presenterar något spännande och aktuellt inom konstvärlden, ett studiebesök eller en workshop. Konstnärsträffarna är kostnadsfria om inget annat anges.

Avtryck – blocktryck

Välkommen på en workshop tillsammans med konstnären, mönsterformgivaren och illustratören Shabnam Faraee. Workshopen äger rum på Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad, där vi håller oss utomhus om vädret tillåter. Blocktryck är en gammal teknik där man snidar olika former i ett träblock, doppar det i färg och sedan trycker på tyg. Shabnam visar tekniken, så som den används på textilier i framför allt Iran, Indien och Pakistan. Vi provar på att trycka och skapa mönster utifrån befintliga träblock, främst på återvunnet material – lakan, kläder och tygbitar. Bomull och lin ger bäst resultat, men man kan även experimentera med andra material.

Shabnam Faraee är född i Kurdistan, uppvuxen i Teheran och bor sedan 2002 i Stockholm. Hon har MFA från Art University i Teheran samt från Konstfack och arbetar med illustration, mönster och rörliga bilder med berättandet i fokus. De senaste åren har hon använt hantverk som redskap för långsam produktion, och undersökt dess roll som motkraft i det moderna samhället. Kanske känner ni igen henne från SVT, där hon tillsammans med textilkonstnären Viola Gråsten medverkat i programmet Designhistorier.

Datum: Lördagen den 17/6 kl 13-17 på Friluftsmuseet Hallandsgården, Halmstad
Anmälan: Endast föranmälan senast 8/6 till konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se 
Kostnadsfritt, begränsat antal platser.
Vi bjuder på fika, meddela eventuell specialkost.

Ann Eringstam, ur projektet The Course of Nature, Biwako Biennalen 2022 (tv). Robert Hais, installation, Biwako Biennalen 2018 (th)

Vistelse i Japan

Välkommen till en digital träff med konstnärerna Ann Eringstam och Robert Hais, som utifrån sina egna erfarenheter berättar om Konst i Hallands vistelsestipendium i Japan och medverkan på Biwako Biennalen.

Ann Eringstam är bosatt och verksam i Kullavik. Hon har bland annat en masterexamen vid Högskolan för fotografi i Göteborg (numera HDK-Valand) och arbetar ofta med fiktionens utopiska bild av människan. Ann Eringstam tilldelades stipendiet 2020, men på grund av covid-19 flyttades vistelsen fram till 2022. Vid Biwako Biennalen medverkade hon med delar ur utställningen The Course of Nature som i vinter visats på Hallands Konstmuseum.

Robert Hais är bosatt och verksam i Halmstad. Hans konstnärskap innefattar bland annat skulptur, installation, video, animation och performance. Konstverken är dialogsökande och ställer frågor kring miljö, klimat och gemenskap. Han tilldelades Konst i Hallands vistelsestipendium till Japan och Biwako Biennalen 2018, och har därefter även medverkat vid biennalen 2020 och 2022.

Datum: måndagen den 24/4 kl 18-19
Anmälan: Endast föranmälan senast 19/4 till konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se
Kostnadsfritt.
Teknisk information: Träffen hålls digitalt via mötesverktyget Zoom. För att kunna delta behöver du en dator, surfplatta eller smartphone med stabil internetuppkoppling. Deltar du via dator kommer en Zoom-klient automatiskt laddas ned på din dator första gången du klickar på en Zoom-länk. Vill du delta via telefon eller surfplatta är det enklast att ladda ner appen ZOOM Cloud Meetings från App Store/Play Butiken, men du kan även delta via din webbläsare.

I god tid innan träffen är det bra att se till att ljud och bild (webbkamera) fungerar. Du provar om allt fungerar genom att gå in på testsidan https://arcada.zoom.us/test För att undvika störande bakgrundsljud föreslås att du använder dig av hörlurar och att du stänger av mikrofonen.

Önskar du hjälp med att se om allt fungerar, hör av dig till konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se så bokar vi tid för detta.

 

Lär dig rita mönster

Mönster finns överallt runt omkring dig. Efter den här workshopen kommer du se dem i både stort och smått; i naturen, i stadsmiljön, på dina kläder och i ditt hem. Tillsammans med mönsterformgivaren och illustratören Cecilia Pettersson inspireras vi av de pågående utställningarna på Rian, lär oss grunderna för enklare mönsterrapportering och jobbar sedan med ett eget mönster.

Cecilia Pettersson är mönsterformgivare och illustratör, hon bor och arbetar i Göteborg och är utbildad vid HDK-Valand där hon tog sin master i design 2009. Cecilia arbetar som frilansande formgivare med kunder som IKEA, Boråstapeter, Bonnier och nu senaste Kungliga slottet. Hon arbetar även som lärare och håller kurser på flera skolor.

Se mer av Cecilias mönster:
www.ceciliapettersson.se
www.instagram.com/cecilia__pettersson

Datum: tisdagen den 21/3 kl 17.30-20 på Rian i Falkenberg
Anmälan: Endast föranmälan senast 15/3 till  konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se 
Kostnadsfritt, begränsat antal platser.
Vi bjuder på fika, meddela eventuell specialkost.

Konstnärsträffen sker i samarbete med Rian

Läs om tidigare konstnärsträffar

Skriv något och tryck på enter.