Konstnärsträffar

Konstutbildningar

Konstkurser

Träffar för bild- och formkonstnärer

Konst i Hallands konstnärsträffar ger dig som bild- och formkonstnär möjlighet att möta kollegor under trevliga former. Konstnärsträffarna innefattar också ett program av något slag, till exempel en gäst som presenterar något spännande och aktuellt inom konstvärlden, ett studiebesök eller en workshop. Konstnärsträffarna är kostnadsfria om inget annat anges.

Sabine Wedege, Still Life in Crop Circle, 2021, Kunsthal Aarhus, DK. Foto: Mikkel Høgh Kaldal

Hitta och samla material

Välkommen på workshop och konstnärssamtal med Sabine Wedege, Konst i Hallands residenskonstnär 2022.

Workshopen och konstnärssamtalet kommer att handla om material, konstnärlig produktion, hållbarhet och tillgång. Hur en kan arbeta med material vi har omkring oss i ett konstnärligt arbete. Vad är möjligt att använda? Vad är prisvärt och vad kan skada oss och miljön? I slutet av workshopen skapar vi egna arkiv med materialregister. Ta med en låda i kartong, en skokartong eller liknande.

Sabine Wedege är konstnär från Århus i Danmark utbildad bland annat vid den Jyske Kunstakademi och University of Arts i Belgrad. Hon arbetar framförallt med skulptur men också med text, video och ljud. I sitt arbete sätter hon samman olika material och referenser för att skapa nya associationer. Praktiken omfattar berättelser som sträcker sig från historia, hedendom, traditioner, intersektionell feminism, rasism, konsumtion, ekologi och mönster.

Datum: torsdag den 15/9 kl 18-20 på KKV Varberg, Hamnmagasinet, Sjöallen 6, Varberg
Anmälan: Endast föranmälan senast 12/9 till konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se
Kostnadsfritt, begränsat antal platser.
Workshopen är på engelska.
Vi bjuder på fika, meddela eventuell specialkost.

Konstnärsträffen sker i samarbete med Konstnärerna kollektivverkstad (KKV), Varberg.


Pigment och bindemedel från naturen

Välkommen på en spännande materialworkshop tillsammans med brittisk-svenska konstnären Sigrid Holmwood, även känd som personan ”the peasant painter”.

Workshopen äger rum på Teckningsmuseet Laholm och vänder sig till konstnärer, konstpedagoger och konststuderande. Under kvällen visar Sigrid olika konstnärsmaterial för måleri och teckning som inte är baserade på petroleum. Bland annat bindemedel av äggtempera, kasein och sojamjölk som vi provar med olika jordpigment på papper och tyg. Hon kommer också visa exempel på hur man framställer pigment från växter.

Sigrid Holmwood forskar kring framställning av färger från växter och de koloniala aspekter som kan kopplas till detta. Hon framhåller hur förtryck av både ursprungsbefolkning och bönder lett till en förlust av kunskaper, inte minst om växter och dess egenskaper. Här kan även paralleller dras till den historiska häxjakten som delvis grundade sig i ett fördömande av viss kunskap, exempelvis kring växters läkande kraft. Holmwood för kunskapen om växternas funktioner och användningsområden vidare och använder den även praktiskt i sitt arbete vid framställningen av sina målningar och tygtryck.

Sigrid Holmwood har en doktorsexamen i konst från Goldsmiths College, London (2021), en MA i måleri från Royal College of Art, London (2002) och en BFA från Ruskin School of Art, Oxford (2000). Hon är representerad i samlingarna vid Saatchi Gallery, Statens konstråd, Moderna Museet och Hallands Konstmuseum.

Datum:
tisdagen den 17/5 kl 17.30-20.00 på Teckningsmuseet i Laholm.
Anmälan: Endast föranmälan senast 10/5 till konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se 
Kostnadsfritt, begränsat antal platser.
Vi bjuder på fika, meddela eventuell specialkost.

Konstnärsträffen sker i samarbete med Teckningsmuseet i Laholm.

Tarik Kiswanson, Nest, 2020. Foto: Vinciane Lebrun

Tarik Kiswanson – digital presentation av utställningen Nest

Välkommen till en digital träff med konstnären Tarik Kiswanson, just nu aktuell med utställningen Nest på Hallands Konstmuseum som visas till och med 1 maj.

Tarik Kiswanson är född och uppvuxen i Halmstad, där hans palestinska familj hamnade på flykt från sitt hemland. Han är utbildad på Saint Martins i London och Ecole des Beaux Arts i Paris, där han numera också är bosatt. Tariks dubbla kulturella arv löper som en röd tråd genom konstnärskapet och tar sig uttryck i form av skulpturer, poesi, performance- och videoverk. I utställningen på Hallands Konstmuseum har han bland annat låtit österländska och svenska textila mönster inspirera till nya verk. Vid konstnärsträffen kommer Tarik via länk från Paris, presentera ett urval verk och berätta om sitt konstnärskap.

Datum: tisdagen den 5/4 kl 18.00 – 18.45 (ca)
Anmälan: Endast föranmälan senast 1/4 till konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se
Kostnadsfritt, begränsat antal platser.
Teknisk information: Träffen hålls digitalt via mötesverktyget Zoom. För att kunna delta behöver du en dator, surfplatta eller smartphone med stabil internetuppkoppling. Deltar du via dator kommer en Zoom-klient automatiskt laddas ned på din dator första gången du klickar på en Zoom-länk. Vill du delta via telefon eller surfplatta är det enklast att ladda ner appen ZOOM Cloud Meetings från App Store/Play Butiken, men du kan även delta via din webbläsare.

I god tid innan träffen är det bra att se till att ljud och bild (webbkamera) fungerar. Du provar om allt fungerar genom att gå in på testsidan https://arcada.zoom.us/test För att undvika störande bakgrundsljud föreslås att du använder dig av hörlurar och att du stänger av mikrofonen.

Önskar du hjälp med att se om allt fungerar, hör av dig till konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se så bokar vi tid för detta.

Workshop med Svenska Station på KKV i Varberg

Fredrik och Lina Borghardt driver formstudion Svenska Station med säte i Frillesås. Paret har lång erfarenhet av trä- och textilformgivning. Lina är utbildad vid textilhögskolan i Borås och har arbetat med det mesta inom branschen, från produktutveckling till design och grafisk form. Fredrik är träslöjdslärare med erfarenhet av byggnadsvård, möbelformgivning och hantverk. Med utgångspunkt i modern design utforskar och kombinerar de traditionellt hantverk med konstnärligt uttryck, till exempel genom träsnitt och tryck.

Under träffen gör vi träsnitt och provar på olika trycktekniker. Med erfarenhet av olika trätekniker bjuder duon på inspiration och tips. Det kanske blir en stämpel, ett mönster eller varför inte ett enkelt självporträtt? Det spelar ingen roll om du provat tidigare eller om det är första gången, alla är lika välkomna!

Datum: torsdagen den 21/4 kl 17.30-20.00 eller torsdagen den 28/4 kl 17.30-20.00
Anmälan: Endast föranmälan senast 18/4 (till träffen den 21/4) och 25/4 (till träffen den 28/4) till konstihalland.bokning@hallandskonstmuseum.se
Kostnadsfritt, begränsat antal platser.
Vi bjuder på fika, meddela eventuell specialkost.
Välkommen till Konstnärernas Kollektivverkstad Varberg (KKV), Hamnmagasinet, Sjöallén 6 i Varberg.

Konstnärsträffen sker i samarbete med Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV) i Varberg.

Läs mer om tidigare konstnärsträffar

Skriv något och tryck på enter.