Hoppa till innehåll

Susanne Westerberg och Sofie Karlsson (2021)


Konst i Halland bjöd i mars 2021 in bild- och formkonstnärer att ansöka om vistelsestipendium till Danmark (1–20 sep) och till Ricklundgården i Saxnäs (1–14 sep). Utifrån de inkomna ansökningarna har juryn beslutat att stipendiet till Danmark tilldelas Susanne Westerberg och till Saxnäs, Sofie Karlsson.

Susanne Westerberg (f 1966) är uppvuxen i Kungsbacka, och nu boende och verksam i Varberg. Hon har studerat på Högskolan för design och konsthantverk (HDK) vid Göteborgs universitet, numera HDK-Valand – Högskolan för konst och design. Här är hon idag anställd som adjunkt i bild och visuell kultur. Susannes konstnärskap genomsyras av en nyfikenhet och ett intresse för att förstå hur saker som sker påverkar rummet och omgivningen, ofta tar det gestaltning i två- och tredimensionella teckningar. I sommar medverkar hon i Årstads mycket tillfälliga konsthall där hon kommer att visa ett verk i metall och textil i relation till teckning. Sedan 2012 ingår hon i konstnärsduon MASU tillsammans med Mattias Gunnarsson. För tillfället arbetar de med en större temporär installation till Landart-utställningen (X)sites, sommaren 2021. Juryns motivering lyder: ”Susanne Westerbergs konstnärskap rör sig fritt mellan teckning, grafik, installation och Landart och experimenterar både i metoder och material, självständigt men också i samverkan och dialog. Hennes konstnärliga utgångspunkt är ofta naturen, där förhållandet mellan natur, djur och människa är centralt. Med Susannes lekfulla arbetsmetod och starka intresse för rumslighet och visuell kommunikation tror vi att vistelsen i Århus och Viborg kommer att erbjuda goda möjligheter för Susanne att inspireras och skapa nya kontaktnät och sammanhang.
Läs mer på Susanne Westerbergs hemsida

Sofie Karlsson (f 1990) är uppvuxen i Halmstad. Idag är hon boende och verksam i Göteborg. Hon har en examen i textilkonst på Högskolan för design och konsthantverk (HDK). Sofie arbetar undersökande med det vävda materialets skulpturala möjligheter. Utgångspunkten i hennes arbeten är den textila fibern och dess egenskaper. Hon arbetar ofta i sisal, jute och ull. Integrerat med vävningen använder hon olika knyt- och flättekniker, som refererar till 1960- och 70-talets fiberkonstnärer. Hennes formspråk är organiskt och i arbetena är den mänskliga kroppen närvarande, både som metafor och fysisk form. Under 2022 är hon inbjuden att ställa ut på den internationella Vävmässan i Halmstad. Juryns motivering lyder: ”Vi tror Sofie Karlsson får goda möjligheter att arbeta koncentrerat, fördjupa sina materialkunskaper samt samla idéer som vistelsestipendiat på Ricklundgården. Sofie kommer till fjällvärlden i Saxnäs under en period då naturen exploderar i färger och är visuellt dramatisk. Med sitt intresse för naturens skiftningar i färg, form och struktur, är vi övertygade om att platsen verkligen kommer att tillföra nya perspektiv till hennes konstnärskap.”
Läs mer på Sofie Karlssons hemsida

Juryn för stipendierna var Torun Ekstrand, konstutvecklare, Konst i Blekinge samt representanter från Konst i Halland. Slutgiltigt beslut för vistelserna fattades av respektive värdinstitution.