Stipendium 2022

Tidigare
stipendiater

Sök vistelsestipendium till Danmark den 1–20 september 2022

Konst i Halland bjuder in dig som är bild- och formkonstnär med anknytning till Halland att ansöka om ett vistelsestipendium till Århus och Viborg i Danmark.

Genom stipendiet får du en unik möjlighet att arbeta koncentrerat, låta dig inspireras och träffa kollegor i nya stimulerande miljöer med goda möjligheter att utforska konst i det offentliga rummet.

Sedan 2021 har Konst i Halland genomfört ett utbytesprogram med Aarhus Billedkunstcenter (Aabkc) – ett resurscentrum vars arbete syftar till att stärka arbetsförhållandena för bildkonstnärer på centrala Jylland, bland annat genom nätverkande, rådgivning och kompetensutveckling. För bild- och formkonstnärer med anknytning till Halland ger utbytet möjlighet att ansöka om ett stipendium som innebär 20 dagars vistelse i Danmark.

Godsbanen i Århus. Foto: Susanne Westerberg

Århus är Danmarks näst största stad och ligger nära både skog och strand. Du kan uppleva mycket konst i den offentliga miljön, besöka museer, gallerier, och konstnärsdrivna utställningsplatser, uppleva historiska sevärdheter och spännande arkitektur. Fynd har gjorts som tyder på att studentstaden Århus var en blomstrande stad redan på 700-talet och staden är under ständig omvandling, just nu byggs och utvecklas det södra hamndistriktet.

Verkstad och boende i Århus

Huvuddelen av vistelsen spenderar du i Århus vid Godsbanen som ligger centralt i staden. Värdinstitutionen Aabkc kommer att erbjuda dig ett programupplägg utifrån dina intressen där tanken är att ge dig ett kontaktnät – med olika personer från kulturscenen, och skapa en grogrund för konstnärlig forskning och dialog.

Kulturcentret Godsbanen fungerar som bas för bland annat Aabkc och en rad aktörer inom olika kulturgenrer. Här finns öppna verkstäder för bland annat textil, trä, metall och grafik samt laserskärare och utrustning för 3D-utskrift. Godsbanen används också av externa aktörer som arrangerar föreställningar, workshops, utställningar och konferenser. Du bor i ett enkelrum på Godsbanen med eget badrum och dusch, ett mindre kylskåp och WiFi. Gemensamt kök och tvättstuga finns i byggnaden. Du har också tillgång till cykel.

I stipendiet ingår även några dagars vistelse vid Riddergade AIR i Viborg som ligger naturskönt vid Søndersø och Viborg Kunsthal. I Viborg som är en av Danmarks äldsta städer kan du uppleva historiens vingslag genom promenader på stadens medeltida gator, innan du återvänder till Godsbanen i Århus.

Susanne Westerberg tilldelades vistelsestipendiet till Danmark 2021, och berättar hur hon upplevde vistelsen: I Århus bodde jag mitt i konsten och kulturen, det var till exempel bara några steg till fantastiska verkstäder, öppna scener, god mat och i en atmosfär som var jättefin…. I den historiskt intressanta staden Viborg bodde jag 1 minut från både konsthall och verkstad vid en vacker sjö, bra när man vill känna av lugnet och arbeta koncentrerat. Jag tycker Jylland över huvud taget är smidigt att ta sig runt på, till exempel med cykel eller tåg och det finns mycket att upptäcka.

Ingår i stipendiet
I vistelsen ingår boende samt en ersättning på 30 000 sek för resa tur och retur och levnadsomkostnader. I Århus har du tillgång till cykel.
På Godsbanen i Århus finns möjligheter att hyra verkstäder, se hemsida.
https://aabkc.dk/
https://godsbanen.dk/
https://viborgkunsthal.viborg.dk/riddergade-air/ https://godsbanen.dk/godsbanen/lokalerogevents/kupeer/

Ansökan
Ansökan till ska innehålla följande information:
– Namn, postadress, telefonnummer och e-postadress
– Webbsida (om du har)
– Födelseår
– Din anknytning till Halland
– CV
– En kortfattad presentation av dig själv och ditt konstnärskap (max en A4-sida text samt bildmaterial), samt en motivering till vistelsen.

Sista ansökningsdag 1 maj 2022

Din ansökan skickar du digitalt till konstihalland@hallandskonstmuseum.se

Årets jury
Juryn består av Anneli Berglund, biträdande museichef, bild- och formutvecklare Kalmar län samt representanter från Konst i Halland. Slutgiltigt beslut tas av värdinstitutionen. Besked beräknas lämnas till utvald konstnär under vecka 20.

Konst i Halland är ett regionalt resurscentrum som drivs av Hallands Konstmuseum på uppdrag av och i samarbete med Region Halland.

Övrig information
Bokning av resa görs på egen hand. Försäkringar ingår ej.

Efter hemkomsten utvärderas vistelsen tillsammans med Konst i Halland. För mer information, vänligen kontakta Camilla Rosberg på tel. 035-16 23 21 eller via camilla.rosberg@hallandskonstmuseum.se alt. Evelina Lindblom på tel. 035-16 23 14 eller via evelina.lindblom@hallandskonstmuseum.se

Vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande Dataskyddsförordning (GDPR) och enligt vår personuppgiftspolicy.
Läs mer om vår personuppgiftspolicy här

Utlysningen sker med reservation för eventuella ändringar beroende på rådande coronasituation.

Skriv något och tryck på enter.