Stipendier 2021

Tidigare
stipendiater

Ansökan om Vistelsestipendier 2021
Sista ansökningsdag 25 april

Konst i Halland inbjuder härmed alla bild- och formkonstnärer med anknytning till Halland att ansöka om vistelsestipendier; det ena till Århus och Viborg i Danmark, och det andra till den anrika Ricklundgården i Saxnäs. Båda vistelserna ger dig en unik möjlighet att arbeta, inspireras och träffa människor i en ny stimulerande miljö.

Utlysningen sker med reservation för eventuella ändringar beroende på rådande coronasituation.

Vistelsestipendium till Danmark, 1–20 september 2021


Verkstad och boende på Godsbanen. Om man önskar går det också bra att istället för loftsäng, placera en bädd på bottenplan.

Under 2021 genomför Konst i Halland ett utbytesprogram med Aarhus Billedkunstcenter (Aabkc) – ett resurscentrum vars arbete syftar till att stärka arbetsförhållandena för bildkonstnärer på centrala Jylland, bland annat genom nätverkande, rådgivning och kompetensutveckling. För bild- och formkonstnärer med anknytning till Halland ger utbytet möjlighet att ansöka om ett stipendium som innebär 10 dagars vistelse på Godsbanen i centrala Århus, Danmarks näst största stad. Därefter tillbringar du 10 dagar i Viborg vid Riddergade AIR. I området runt Viborg, på mellersta Jylland finns en tradition att arbeta med landart och konst i det offentliga rummet i landsbygdssammanhang. Utbytesprogrammet erbjuder möjlighet för att undersöka detta under perioden med Riddergade AIR som bas. Aabkc är värd för vistelsen som genomförs i samarbete med Viborgs konsthall och med stöd av Fondet for Dansk-Svensk Samarbejde, Region Midtjylland och Billedkunstnernes Forbund’s fund.

Boende i Viborg (tv) samt Viborgs Konsthall (th)

Kulturcentret Godsbanen i Århus fungerar som bas för bland annat Aabkc och en rad aktörer inom olika kulturgenrer. Här finns öppna verkstäder för bland annat textil, trä, metall och grafik samt laserskärare och utrustning för 3D-utskrift. Godsbanen används också av externa aktörer som arrangerar föreställningar, workshops, utställningar och konferenser. Som vistelsestipendiat är du välkommen att arbeta i Aabkc lokaler samt Godsbanens verkstäder. Du bor i ett enkelrum på Godsbanen med eget badrum och dusch, ett mindre kylskåp, WiFi och loftsäng. Gemensamt kök och tvättstuga finns i byggnaden. Du har också tillgång till cykel.

Viborg ligger ca sju mil från Århus, och Riddergade AIR är residensprogrammet vid Viborgs Konsthall. Vistelsen innefattar boende i en klassisk villa från 1950-talet, två minuters promenad från konsthallen i ett naturskönt område med sjöutsikt. Villan har fem sovrum, två vardagsrum, ett kontor, ett kök och två badrum. Det är gångavstånd till Viborgs centrum och det går också att hyra cykel. Förutsatt att restriktionerna kring Corona tillåter det kommer ytterligare en konstnär vara på plats i villan under samma period.

I vistelsen ingår boenden, arbetsytor samt en ersättning på 25 000 kr för resa t/r och levnadsomkostnader.

Läs mer om Aarhus Billedkunstcenter
Läs mer om Godsbanen
Läs mer om Viborgs Konsthall
Läs mer om Riddergade AIR

Vistelsestipendium till Ricklundgården, Saxnäs, 1–14 september 2021


Ricklundgården, omgivningar och ateljé

Ricklundgården är ett konstnärshem från 1940-talet, byggt av Emma och Folke Ricklund. Paret reste mycket och Folke Ricklund lämnade bland annat en stor produktion med motiv från Halland efter sig. Deras hem är öppet för allmänheten under sommartid och sedan 1972 har Emma Ricklunds stiftelse tagit emot gästande konstnärer.

Gården ligger omgiven av fjällandskap i Saxnäs, Vilhelmina kommun i södra Lappland. Byn har ca 150 invånare. Här kan du hämta inspiration och få tid till eget arbete. I Folkeateljén, som är inrymd i huvudbyggnaden, finns två sovrum med tre bäddar vilket passar både dig som vill åka själv eller i sällskap. Fullt utrustat kök, dusch och tvättmaskin i källarplanet. TV och bredband ingår och tillgång till cykel finns. Under vistelsen finns möjlighet till lokala samarbeten, att medverka vid ”öppna ateljéer” för att presentera sitt konstnärskap, vandra i fjällen och göra utflykter till bland annat den närliggande Fatmomakke kyrkstad.

I vistelsen ingår boende med ateljé samt en ersättning på 15 000 kr för resa t/r och levnadsomkostnader.

Läs mer om Ricklundgården

Praktisk information om ansökan

Det är möjligt att ansöka om vistelsestipendierna till både Danmark och Saxnäs, dock kommer inte en och samma person att tilldelas båda stipendierna. Uppge därför vilken av platserna du ansöker om, eller om du ansöker om båda.

Ansökan ska innehålla följande information
– Namn, postadress, telefonnummer och e-postadress
– Webbsida (om du har)
– Födelseår
– Din anknytning till Halland
– CV
– En kortfattad presentation av dig själv och ditt konstnärskap (max en A4-sida text samt bildmaterial). Din text kan vara på svenska eller engelska.

Sista ansökningsdag
25 april 2021

Din ansökan skickas till
Din ansökan skickar du digitalt till konstihalland@hallandskonstmuseum.se

Årets jury
Juryn består av Anneli Berglund, bild-och formutvecklare i Kalmar län, samt representanter från Konst i Halland. Slutgiltigt beslut tas av värdinstitutionerna. Besked beräknas lämnas till utvalda konstnärer i slutet av maj.

Övrig information
Bokning av resa görs på egen hand. Försäkringar ingår ej.
Efter hemkomsten utvärderas vistelsen tillsammans med Konst i Halland.

För mer information, vänligen kontakta Camilla Rosberg på tel. 035-16 23 21 eller via e-post camilla.rosberg@hallandskonstmuseum.se

Vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande Dataskyddsförordning (GDPR) och enligt vår personuppgiftspolicy. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här

Skriv något och tryck på enter.