Tidigare konstnärsträffar

Materialinstitutet – digitala föredrag

Kristina Janni Ståhl är bildkonstnär och adjunkt i måleri på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Här driver hon verkstaden Materialinstitutet med undervisning i måleriets material och metoder. Kristina är utbildad på Bildkonstakademin, Konstuniversitetet i Helsingfors, måleriavdelning. Efter magisterexamen 2016 med avgångsutställningen Måleri i dialog med förhistorien på Finlands nationalmuseum har hon bland annat ställt ut på Medelhavsmuseet och Galleri Arnstedt.

Kristina Janni kommer att hålla föredrag vid två tillfällen.

Materialinstitutets historia och samling
Datum:
Torsdag 1 oktober kl 17.30-18.30. (2020)
Kungl. Konsthögskolan har en unik samling av äldre pigment och bindemedel med omkring 1500 ämnen, med de äldsta proverna från 1850–90-talet. Kristina kommer att berätta och visa bilder på materialinstitutet där hon också föreläser på plats. 

Färgen Indigo utvunnen ur växten vejde
Datum: Torsdag 22 oktober kl 17.30-19.00. (2020)
Vi får en inblick och en presentation om färgen Indigo, och om dess pigmentframställning direkt från naturen. Vi kommer att få se vilka metoder man använder och hur man framställer pigmentet från färgväxten Vejde som växer vilt i stora delar av Sverige.

Anmälan:
Föranmälan till camilla.rosberg@hallandskonstmuseum.se senast 29 september till föredraget den 1 oktober, och senast 19 oktober till föredraget den 22 oktober. Kostnadsfritt. Obs! Begränsat antal platser.

Föredragen kommer att hållas digitalt från Materialinstitutets lokaler, via mötesverktyget Zoom. Som deltagare kan du använda dator, surfplatta eller smartphone med stabil internetuppkoppling. Mer praktisk information får du i samband med din anmälan.

Se film med kort presentation av Materialinstitutet

Workshop med Svenska Station på KKV i Varberg (inställt p g a pandemin)

Fredrik och Lina Borghardt driver formstudion Svenska Station med säte i Frillesås. Paret har lång erfarenhet av trä- och textilformgivning. Lina är utbildad vid textilhögskolan i Borås och har arbetat med det mesta inom branschen, från produktutveckling till design och grafisk form. Fredrik är träslöjdslärare med erfarenhet av byggnadsvård, möbelformgivning och hantverk. Med utgångspunkt i modern design utforskar och kombinerar de traditionellt hantverk med konstnärligt uttryck, till exempel genom träsnitt och tryck.

Under träffen gör vi träsnitt och provar på olika trycktekniker. Med erfarenhet av olika trätekniker bjuder duon på inspiration och tips. Det kanske blir en stämpel, ett mönster eller varför inte ett enkelt självporträtt? Det spelar ingen roll om du provat tidigare eller om det är första gången, alla är lika välkomna!

Datum: Torsdag 26/3 kl 17.30-20 (2020)
Anmälan: Endast föranmälan senast 19/3 till konstihalland@hallandskonstmuseum.se
Obs! Workshopen är framflyttad tills vidare. Vi återkommer med nytt datum.

Kostnadsfritt, begränsat antal platser. Vi bjuder på fika, meddela eventuell specialkost. Välkommen till Hamnmagasinet, Sjöallén 6 i Varberg.

Konstnärsträffen sker i samarbete med Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV) i Varberg, tidigare Varbergs konstnärsförenings lokaler i Hamnmagasinet.

Ur utställningen Gränsland – ur samlingen på Hallands Konstmuseum

Konstnärsträff på Hallands Konstmuseum

I oktober återinvigdes Hallands Konstmuseum efter ett omfattande om- och tillbyggnadsprojekt. I en modern och tillgänglig miljö bjuds här nu på utställningar med Olle Bærtling, Lotta Antonsson och Per Bak Jensen, men också verk ur samlingen. Det nya konstmuseet innefattar även flera konstnärliga gestaltningar, inslag som tillför byggnaden unika kvaliteter. Följ med när museichef Magnus Jensner visar runt i de nya lokalerna och berättar om verksamheten. Vi bjuder på fika i kaféet.

Datum: måndag 2/12 (2019) kl 17.30-20
Plats: Hallands Konstmuseum, Tollsgatan, Halmstad
Anmälan: Endast föranmälan senast 28/11 till konstihalland@hallandskonstmuseum.se
Obs! Kostnadsfritt, begränsat antal platser. Meddela eventuell specialkost.

Skapa med ljus

Vill du skaffa dig grundläggande ljuskunskap? Inför ljusfesten i Morup, som i år firar 5-års jubileum,  finns möjlighet att träffa Torbjörn Eliasson, ljusdesigner hos White Arkitekter. Torbjörn anlitas ofta för uppdrag i både privata och offentliga miljöer och har skrivit flera böcker på temat. Under flera år har han också varit involverad i ljusfestivalen ”Lights of Alingsås”.

Kvällens program
18.00 Mingel med kaffe och smörgås
18.30 Presentation av och med Torbjörn Eliasson
20.00 Torbjörn förevisar lite olika armaturer och ljusprinciper live.
Frågor och eftersnack fram till kl 22.00

Datum: tisdag 24/9 (2019) kl 18-22
Plats: Morups prästgård, Askhultsvägen 4, Morup
Anmälan: Endast föranmälan senast 18/9 till konstihalland@hallandskonstmuseum.se Obs! Kostnadsfritt, begränsat antal platser. Meddela eventuell specialkost.
Samarr. Ljusfest i Morup

Läs mer om Ljusfest i Morup

Collage med bilder från Miia Kettunens förstudie i maj, samt ett urval av hennes verk.

Välkommen till skogen

Under 2019 samarbetar Konst i Halland med KulttuuriKauppila Art Centre i norra Finland i utbytesprogrammet Fresh Forest Air. I fokus står skogen och lokalsamhället. Via utbytesprogrammet får Halland besök av den finska konstnären och kostymdesignern Miia Kettunen. Med Hylte som bas planerar hon att under sin vistelse 26/8-22/9 utforska och skapa kring de upplevelser skogen ger. Läs mer om Fresh Forest Air

Välkommen till Mårås naturreservat i Hylte. Här ger vi oss tillsammans med Miia Kettunen samt Andrea Wittmar och Gunilla Kabell från Solsidan Grön Rehab ut på ett skogsbad – en vandring där vi upplever naturen på ett särskilt närvarande sätt. Här ges tillfälle att hitta både inspiration och material. Efter ca 1,5 timma samlas vi i Forum där vi reflekterar kring vår vandring och Miia Kettunen berättar om sitt pågående residensarbete. Under kvällen bjuder vi på kaffe och smörgås.

Datum: tisdag 10/9 (2019) kl 17-20
Plats: Samling vid naturreservatet Mårås, 5 km norr om Hyltebruk mot Landeryd. Eventuell samåkning från busshållplatsen i Hyltebruk kan arrangeras.
Anmälan: Endast föranmälan senast 3/9 till konstihalland@hallandskonstmuseum.se
Obs! Kostnadsfritt, begränsat antal platser. Meddela eventuell specialkost.

Skriv något och tryck på enter.