Konst i Halland bjöd i mars in bild- och formkonstnärer att ansöka om vistelsestipendium till Bamboo Curtain Studio i Taipei, Taiwan och Ricklundgården, Saxnäs, Sverige under 2015. Utifrån de inkomna ansökningarna har nu juryn beslutat att stipendiet till Taiwan tilldelas formgivaren Tor Palm och till Saxnäs, konstnären Eva Wilms.

Tor Palm (född 1982) är uppvuxen i Halmstad och bor i Sjönevad utanför Falkenberg. Han är utbildad vid Carl Malmsten Furniture Studies i Stockholm. Palm driver tillsammans med en kollega formgivningsgruppen Glimpt som arbetar för att höja statusen på hantverk från fattigare delar av världen. Tidigare samarbetsprojekt har bl.a. genomförts i Vietnam, Peru och Sydafrika. Under tio somrar har han därtill genomfört Sjönevadsfesten.

Tor Palm tilldelas stipendiet ”för hans socialt engagerande formgivningsprocesser som sätter den kreativa kraften och gemenskapen människor emellan i centrum. Med Glimpt har Tor Palm formulerat en egen väg inom design, och vi tror att han kommer få ett stort utbyte och utvecklas av sammanhanget Bamboo Curtain Studio vars tematiska fokus är social och ekologisk hållbarhet”.

Läs mer om Tor Palm/Glimpt: glimpt.se

Eva Wilms(född 1960) är uppvuxen i Kungsbacka och Onsala och numera bosatt och verksam i Tollered. Hon är bland annat utbildad vid KV:s och Dômen konstskola i Göteborg. Wilms arbetar med måleri och getsaltar ofta människans samhörighet med den omgivande naturen. Parallellt med sitt konstnärskap arbetar Wilms även som dekorationsmålare.

Eva Wilms tilldelas stipendiet “för sitt utforskande måleri som undersöker människans relation till naturen och allt levande omkring oss. Hennes bildvärld bär ofta mörka tongångar och en gåtfullhet, som ögonblicksvittnen av fysiska och mentala tillstånd strax innan det oväntade sker. Vi tror att vistelsen i Saxnäs och närheten till naturen kommer möjliggöra och leda till ytterligare utveckling av hennes måleri”.

Läs mer om Eva Wilms: evawilms.se

Vistelsestipendiet är riktat till bild- och formkonstnärer med anknytning till Halland och delas ut av Konst i Halland – ett regionalt resurscentrum som drivs av Hallands Konstmuseum, med stöd av Region Halland. Stipendiet syftar till att stimulera de enskilda utövarnas möjligheter till kulturutbyten, vilket i sin tur är ett led i arbetet med utvecklingen av det regionala konstlivet. I år delas stipendierna ut för fjärde gången. Juryn bestod av Meira Ahmemulic, konstnär och internationell koordinator, Konstepidemin, Göteborg samt representanter från Konst i Halland. Slutgiltigt beslut för vistelsen i Taiwan fattades av värdinstitutionen.

Start typing and press Enter to search