Ansök om Vistelsestipendier 2020

Konst i Halland inbjuder härmed alla bild- och formkonstnärer med anknytning till Halland att ansöka om två vistelsestipendier; ett till Japan som innefattar medverkan i Biwako Biennalen, samt ett till den anrika Ricklundgården i Saxnäs. Båda vistelserna ger dig en unik möjlighet att arbeta, inspireras och träffa människor i en ny stimulerande miljö.

Vistelsestipendium till Japan, 20 augusti – 20 september 2020

Den japanska Biwako Biennalen 2020 äger rum i två städer – Ōmihachiman och Hikone. Städerna ligger intill den vackra Biwasjön i Shiga prefektur, en del av Kansairegionen. Mellan städerna tar du dig med snabbtåg på 15 minuter. Till Kyoto tar det mindre än en timma och vill man besöka Tokyo tar det ca 2,5 timma med Shinkansen (japanska höghastighetståget) från Hikones grannstad Maibara.

vistelsestipendier_2020_bild_japan

I Ōmihachiman har Biwako Biennalen arrangerats sedan 2001, för att nu expandera och även innefatta grannstaden Hikone. Biennalen äger rum 12 september – 8 november, bland annat i syfte att genom samtidskonst och platsspecifika verk synliggöra övergivna kulturhistoriska byggnader från Edoperioden (1603–1868). I samspel med verken får byggnaderna åter liv, en helhetsupplevelse som förstärker stadens traditionella atmosfär under övergången från sommar till höst. År 2020 är temat ”Cosmic Dance”. Under biennalen medverkar ungefär 80 konstnärer och konstnärsgrupper från Japan och andra delar av världen. De flesta arbetar med sin konst direkt på den plats de tilldelas.

Verk från Biwako Biennalen 2018

Erhåller du stipendiet blir du tilldelad en plats av Biwako Biennalens jury, antingen i Ōmihachiman eller Hikone.
Under vistelsen ges du tid att förbereda din medverkan på biennalen samt knyta kontakter, uppleva och utforska Japan. Boende ingår på enklare hostel där vissa utrymmen är gemensamma. Detta ligger i närheten av Biwako Biennalens områden. Därutöver erhåller stipendiaten en ersättning på 50 000 kr för resa t/r, levnadsomkostnader och utställningsmaterial. Observera att vistelsen sker under årets varma period.

Läs mer om Biwako Biennalen
Läs mer om Ōmihachiman
Läs mer om Hikone

Vistelsestipendium till Ricklundgården, Saxnäs, 7 – 20 september 2020

Ricklundgården är ett konstnärshem från 1940-talet, byggt av Emma och Folke Ricklund. Paret reste mycket och Folke Ricklund lämnade bland annat en stor produktion med motiv från Halland efter sig. Deras hem är öppet för allmänheten under sommartid och sedan 1972 har stiftelsen tagit emot gästande konstnärer.

Ricklundgården och Folkeateljén

Gården ligger omgiven av fjällandskap i Saxnäs, Vilhelmina kommun i södra Lappland. Byn har ca 150 invånare. Här kan du hämta inspiration och få tid till eget arbete. I Folkeateljén, som är inrymd i huvudbyggnaden, finns två sovrum med tre bäddar vilket passar både dig som vill åka själv eller i sällskap. Fullt utrustat kök, dusch och tvättmaskin i källarplanet. TV och bredband ingår och tillgång till cykel finns. Under vistelsen finns möjlighet till lokala samarbeten, att medverka vid ”öppna ateljéer” för att presentera sitt konstnärskap, vandra i fjällen och göra utflykter till bland annat den närliggande Fatmomakke kyrkstad.

I vistelsen ingår boende med ateljé samt en ersättning på 15 000 kr för resa t/r och levnadsomkostnader.

Följ Ricklundgården på Instagram; @ricklundgarden

Ansökan till Ōmihachiman och Hikone ska innehålla följande information:

– Namn, postadress, telefonnummer och e-postadress
– Webbsida (om du har)
– Födelseår
– Din anknytning till Halland
– CV
– En kortfattad presentation av dig själv och ditt konstnärskap så att juryn får en förståelse för din konstnärliga praktik (max en A4-sida text samt bildmaterial).
– Bifoga också en beskrivning av vad du skulle vilja visa på Biwako Biennalen. Det kan vara en idé, eller ett redan färdigt verk som knyter an till årets biennaltema. Du kan presentera detta i text eller bilder/skisser. Om du arbetar med video eller ljud, bifoga länkar.
OBS! Ansökan ska göras på både engelska och svenska.

Ansökan till Ricklundgården i Saxnäs ska innehålla följande information:

– Namn, postadress, telefonnummer och e-postadress
– Webbsida (om du har)
– Födelseår
– Din anknytning till Halland
– CV
– En kortfattad presentation av dig själv och ditt konstnärskap (max en A4-sida text samt bildmaterial).

Övrig information

Det är möjligt att ansöka om vistelsestipendierna till både Japan och Saxnäs, dock kommer inte en och samma person att tilldelas båda stipendierna. Uppge därför vilken av platserna du ansöker om, eller om du ansöker om båda.

Bokning av resa görs på egen hand. Försäkringar ingår ej.
Efter hemkomsten utvärderas vistelsen tillsammans med Konst i Halland.

För mer information, vänligen kontakta Camilla Rosberg på tel. 035-16 23 21 eller via e-post camilla.rosberg@hallandskonstmuseum.se

Sista ansökningsdag

Förlängt till den 19 januari 2020

Din ansökan skickas till

Din ansökan skickar du digitalt till konstihalland@hallandskonstmuseum.se

Årets jury

Juryn består av Moa Krestesen, konstnär, konstintendent på Umeå kommun, ledamot i Bildkonstnärsfonden/konstnärsnämnden, samt representanter från Konst i Halland. Slutgiltigt beslut tas av värdinstitutionerna. Besked beräknas lämnas till utvalda konstnärer i början av februari.

Ansök om vistelsestipendier 2020 (pdf)

Start typing and press Enter to search